Minulla on todettu aortan TT-kuvauksen yhteydessä kookas kysta munuaisessa. Mitä toimenpiteitä on tehtävä? Jos on leikattava, niin millaisella systeemillä? Ilpo 36

Munuaisen yksittäinen kysta eli hyvänlaatuinen nesterakkula on tavallinen sivulöydös, kun kuvataan vatsan aluetta. Tavallisesti kysta on täysin oireeton, mutta jos se on kookas, se saattaa tuottaa epämääräistä selän tai vatsan alueen kipua tai näkyä kokeissa lievänä verivirtsaisuutena.

Monesti kystan annetaan olla rauhassa. Ehkä harvakseltaan seurataan, kasvaako se. Jos kysta pitää hoitaa, sitä ei tavallisesti leikata, vaan se tyhjennetään neulalla ja kystan sisään ruiskutetaan pirtua, joka tuhoaa kystan seinämät. Jos toimenpide ei toimi, tehdään tähystysleikkaus. Näin taitaa kuitenkin tapahtua ylen harvoin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voit olla huojentunut, että pääset leikkaukseen. Munuaiskasvaimet eivät yleensä ole niitä vaikkeimmin parannettavia. Ystävättäreltäni poistettiin toinen munuainen kasvaimen takia ja hän elää täyttä elämää yhdellakin minuaisella. Leikkauksesta kulunut lähes 20 vuotta ja hän voi edelleen hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla