On pitopohjasuksia, tavallisia voideltavia suksia ja niin sanottuja pitokarvasuksia. Mitkä niistä sopivat juuri sinulle? Asiantuntija neuvoo.

Jos on aikoinaan hankkinut ensimmäisiä markkinoille tulleita pitopohjasuksia, saattaa olla aika päivittää sivakat tähän päivään. Tavallisten voideltavien suksien lisäksi tarjolla on entisestään kehittyneitä pitopohjasuksia. Viimeisin kehitysaskel perinteisen hiihdon suksissa on niin sanottu pitokarva. Suksen pohjassa pitoalueella on mohairkarvaa, jonka ansiosta suksi pitää mutta sen luvataan myös luistavan yhtä hyvin kuin voidellun suksen.

Mistä sitten tietää, millaiset sukset omaan käyttöön kannattaa hankkia?

– Ensiksikin kannattaa asioida liikkeessä, jossa on ammattitaitoinen henkilökunta. Hyvä myyjä ottaa huomioon asiakkaan tarpeet ja osaa opastaa suksen valinnassa, sanoo voitelijamestari Mauri Virpikari Kiilopäältä.

Jos tietää hiihtävänsä satunnaisesti ja pikkupakkasilla eikä halua tuhrata aikaansa voiteluun, pitopohjasukset ovat todennäköisesti hyvä valinta. Kun keli kylmenee, suksen pito ja luisto heikkenevät eikä hiihto ole enää nautinnollista. Tosin pitopohjasuksen toimivuutta voi parantaa voitelulla.

Jos sen sijaan haluaa hakea parasta pitoa ja luistoa, perinteiset voideltavat sukset ovat oiva valinta. Sukset pitää silloin käsitellä kelin mukaan, ja se tietää hiihtäjälle pientä puuhaa. Jos on valmis sijoittamaan rahaa kaksiin suksiin, kannattaa hankkia nollakelille ja pikkupakkaselle pitopohjasukset ja koville pakkasille voideltavat. 

Pitokarvasuksi tulee

Mauri Virpikarilla on hyviä kokemuksia niin sanotuista skin-suksista tai pitokarvasuksista, joiksi niitä myös kutsutaan.Sukset pohjassa pitoalueella on mohairkarva, joka pitää potkun aikana mutta luistaa liu'ussa. Pitokarvasuksien käyttökeli on laajempi kuin perinteisten pitopohjasuksien, ja hiihtoa säännöllisesti harrastavalle ne saattavat olla paras vaihtoehto.

Kun suksityyppi on selvillä, myyjän pitää varmistaa suksen jäykkyys. 60-kiloiselle ei käy sama suksi kuin 80-kiloiselle. On tärkeää, että suksen pitoalue ottaa kosketusta latuun juuri oikeasta kohdasta silloin, kun hiihtäjä potkaisee.

Entä sitten hinta? Suksipaketteja saa todella edullisestikin.

- Hyvää ja halpaa saa, mutta ei samassa hyllyssä. Mielestäni suksiin kannattaa sijoittaa 150–300 euroa, hyvä myyjä osaa suositella, Mauri Virpikari neuvoo.

Lähteenä myös juoksija-lehti.fi