Vakavastakin aiheesta voi tehdä svengaavan videon. Elvytystaitojen osaaminen pelastaisi satoja ihmisiä vuosittain.

Sydänliiton opetusvideo "Elvytys: käy käsiksi, uskalla auttaa" svengaa Fredin Elää mä sain -kappaleen tahtiin. 

Jos video ei näy kunnolla, voit katsoa sen täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Letkeästä tunnelmasta huolimatta videon aihe on vakava. Suomessa vuosittain noin 4000 ihmisen sydän pysähtyy äkillisesti. Heistä vain noin kymmenesosa pelastuu. Jos kaikki saisivat peruselvytystä välittömästi, jo ennen ambulanssin paikalle tuloa, paljon useampi heistä selviytyisi. Nopeasti aloitettu elvytys kaksin- tai jopa kolminkertaistaa autettavan selviytymisen mahdollisuuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin elvytät aikuisen

Kun henkilö menettää äkillisesti tajuntansa, toimi näin:

  1. Saatko henkilön hereille? Herättele häntä puhuttelemalla ja ravistelemalla. Henkilö ei herää.
  2. Soita hätänumeroon 112. Voit myös huutaa apua ja pyytää paikalla olevia tekemään hätäilmoitus numeroon 112. Hätäkeskuksen antamia ohjeita tulee noudattaa. Käännä tämän jälkeen autettava selälleen, ja selvitä hengittääkö hän normaalisti?
  3. Avaa hengitystie. Ojenna autettavan pää leuan kärjestä nostamalla ja toisella
    kädellä otsasta painamalla. Samalla katso, kuuntele ja tunnustele hengitystä. Liikkuuko rintakehä? Kuuluuko hengityksen ääni? Tuntuuko ilman virtaus poskellasi? Arvio onko hengitys normaalia, epänormaalia tai hengitys puuttuu. Mikäli epäröit, toimi kuin hengitys ei olisi normaalia. Hengitys ei ole normaalia tai se puuttuu.
  4. Aloita paineluelvytys. Aseta kämmenesi tyviosa keskelle autettavan rintalastaa ja toinen kätesi rintalastalla olevan käden päälle. Sormet ovat limittäin. Paina suorin käsivarsin kohtisuoraan alaspäin 30 kertaa siten, että rintalasta painuu 5–6 cm. Anna rintakehän palautua paineluiden välissä. Keskimääräinen painelutiheys on 100 kertaa minuutissa, eikä ylitä 120 kertaa minuutissa. Laske painelut ääneen.
  5. Puhalla 2 kertaa. Avaa hengitystie. Aseta suusi tiiviisti autettavan suun päälle ja sulje sormillasi hänen sieraimensa. Puhalla rauhallisesti ilmaa autettavan keuhkoihin. Puhalluksen aikana katso, että autettavan rintakehä nousee (liikkuu). Toista puhallus. Kahden puhalluksen kesto on 5 sekuntia.
  6. Jatka elvytystä tauotta rytmillä 30:2, kunnes autettava herää: liikkuu, avaa silmänsä ja hengittää normaalisti, ammattihenkilöt antavat luvan lopettaa tai voimasi loppuvat.

Lähde: Suomen Punaisen Ristin elvytysopas

Katso video: Näin elvytys tapahtuu.

Lue lisää sydänasiaa ET:n kattavasta teemaosiosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla