Öljyt notkistavat ruuan ja tekevät hyvää elimistölle. Näillä vinkeillä löydät sopivan öljyn leivontaan, kokkaamiseen tai mausteeksi.
Hyvät rasvat ovat meille tarpeen: ne antavat energiaa, tuovat välttämättömiä rasvahappoja ja rasvaliukoisia vitamiineja sekä rakentavat solujamme.
Tavallisten ruokaöljyjen lisäksi on saatavissa kylmäpuristettu öljyjä, jotka ovat aromikkaampia kuin tavalliset öljyt. Kylmäpuristus ei vaikuta kuitenkaan rasvahappokoostumukseen, vaan rasvahappokoostumus on sama kuin vastaavan kuumapuristetun öljyn.
Kylmäpuristetut öljyt kestävät huonosti kuumennusta, joten ne on parasta säästää salaattiöljyiksi.
Rypsiöljy
Erinomainen, sydänystävällinen yleisöljy, jonka rasvasta suurin osa on pehmeää, kertatyydyttymätöntä rasvaa. Rypsiöljyssä on sydämelle, aivoille ja silmän verkkokalvolle tärkeitä rasvahappoja. Öljy ylläpitää ihon solukalvoja ja estää ihoa kuivumasta.
Runsaan käytön vuoksi rypsiöljy on suomalaisille tärkeä omega-3-rasvahappojen lähde. Saat päivittäin tarvitsemasi välttämättömät rasvahapot kahdesta ruokalusikallisesta rypsiöljyä.
Valikoimissa on myös laadukas kylmäpuristettu rypsiöljy, joka sisältää E-vitamiinia ja kasvisteroleita.
Käyttö: Salaattikastikkeisiin, paistinpannulle, uppopaistamiseen ja leivontaan.
Oliiviöljy
Verisuonten ja sydämen ystävä! Oliiviöljy sisältää runsaasti pehmeää, kertatyydyttymätöntä rasvaa sekä antioksidantteja. Se sietää hapettumista ja säilyy siksi hyvin.
Ekstra-neitsytoliiviöljy on laadultaan paras ja samalla kallein. Se puristetaan oliiveista erityisen hellästi. Laadukkaimman oliiviöljyn maku on vahva ja täyteläinen, jopa pippurinen. Muut laatuluokat ovat neitsytoliiviöljy ja tavallinen oliiviöljy.
Käyttö: Kokeile laadukkaita öljyjä kylminä salaateissa ja marinadeissa tai lorauta lautaselle, tipauta vähän balsamietikkaa sekaan ja dippaa leipää. Paistamiseen sopivat parhaiten halvimmat oliiviöljyt.
Auringonkukkaöljy
Auringonkukkaöljy sisältää enimmäkseen pehmeää, monityydyttymätöntä rasvaa. Auringonkukan siemenistä uutetussa tai puristetussa öljyssä on runsaasti elimistölle tärkeää E-vitamiinia.
Käyttö: Mieto maku ja hyvä lämmönsieto tekevät auringonkukkaöljystä mainion paistamiseen, myös uppopaistamiseen, sekä makeaan ja suolaiseen leivontaan.
Camelinaöljy
Camelinaöljy on ruistankion siemenistä puristettu kotimainen öljy. Camelinaöljy sisältää merkittäviä määriä omega-3-rasvahappoja. Lähes 40 prosenttia rasvahapoista on omega-3-rasvahappoja. Camelinaöljy soveltuu sekä ruoanlaittoon että paistamiseen.
Käyttö: Parhaimmillaan salaatinkastikkeena sekä sellaisenaan lisättynä ruokaan.
Pellavansiemenöljy
Pellavansiemenistä puristettu öljy sisältää enimmäkseen pehmeää monityydyttymätöntä rasvaa. Pellavansiemenöljy sisältää kaikista kasviöljyistä eniten omega-3-rasvahappoja, sillä lähes 60 prosenttia rasvahapoista on omega-3- rasvahappoja.
Käyttö: Öljy soveltuu hyvin salaatinkastikkeeksi ja jogurtin, viilin tai puuron kera nautittavaksi. Käytetään yleisesti teollisissa leivonnaisissa ja pastataikinan joukossa omega-3-rasvahappojen lähteenä.
Maissiöljy
Maissijyvien alkioista valmistetun öljyn maku on pehmeä. Maissiöljy sisältää pääasiassa pehmeää, monityydyttymätöntä rasvaa. Maissiöljy on erityisen suosittu Amerikassa.
Käyttö: Leivontaan, paistamiseen ja uppopaistamiseen.
Avokadoöljy
Avokadoöljy sisältää runsaasti pehmeää, kertatyydyttymätöntä rasvaa sekä E-vitamiinia. Maku on pehmeä.
Käyttö: Monipuolinen öljy! Kokeile balsamietikan kanssa salaattikastikkeena, marinadeissa tai leivän dippaamisessa. Soveltuu mainiosti kovaan kuumentamiseen. Kaupoista löytyy myös valmiiksi sitruunalla maustettu avokadoöljy – kannattaa kokeilla.
Vehnänalkioöljy
Vehnänalkioöljy sisältää pehmeää, monityydyttymätönta rasvaa, omega-3-rasvahappoja sekä reilusti E-vitamiinia!
Vehnänalkioöljy ei nimestään huolimatta sisällä gluteenia.
Käyttö: Leivontaan, levitteisiin sekä salaatinkastikkeeksi. Öljyä voi lisätä vaikka puuron joukkoon.
Hampunsiemenöljy
Hampunsiemenöljy sisältää pehmeää, monityydyttymätöntä rasvaa sekä kohtalaisesti omega-3-rasvahappoja.
Hampunsiemenöljyllä on todettu olevan vaikutusta tiettyjen ihosairauksien ja tulehdusten hoidossa. Hampunsiemenöljy ei sisällä huumaavia ainesosia.
Käyttö: Luonnonmukainen maku, soveltuu loistavasti salaatinkastikkeeksi tai ruokaan lisättäväksi. Hampunsiemenöljy ei kestä kuumentamista, joten se ei sovi paistamiseen.
Seesamiöljy
Pehmeän pähkinäinen maku. Soveltuu parhaiten maustamiseen tai salaatteihin. Välimeren maissa öljy valmistetaan paahtamattomista seesaminsiemenistä, Aasiassa paahdetuista.
Käyttö: Vaaleaa seesamiöljyä käytetään itämaisissa ruoissa paistamiseen ja tummaa maustamiseen, sillä tumma öljy palaa herkemmin. Lisää öljy mausteeksi ruokaan vasta kypsennyksen loppupuolella.
Maapähkinäöljy
Maapähkinöistä puristettu öljy on Kiinassa yleinen, mutta Suomesta sitä voi olla vaikea löytää. Käyttö on vähäistä.
Käyttö: Sopii parhaiten ruokien maustamiseen seesamiöljyn tapaan. Öljy saattaa aiheuttaa oireita pähkinäallergikoille.
Kookosöljy
Kookosöljy sisältää enimmäkseen kovaa, tyydyttynyttä rasvaa. Aasiasta meille rantautunut öljy valmistetaan kookospähkinän kuivatusta lihasta, joka antaa pehmeän eksoottisen maun. Se kestää hyvin korkeita lämpötiloja ja sopii siksi ruoanlaittoon ja paistamiseen.
Käyttö: Jähmettynyttä rasvaa voi käyttää levitteenä.
Säilytä öljy suljetussa pullossa, pimeässä ja alle +15 asteessa. Jääkaapissa öljy saattaa samentua, mutta kirkastuu jälleen huoneenlämmössä. Sakeneminen ei vaikuta laatuun tai käyttöominaisuuksiin.
Tuore öljy tuoksuu ja maistuu raikkaalta.
Asiantuntijana ravitsemusterapeutti Heli Reinivuo THL:sta.