Hyvät aurinkolasit suojaavat silmiä häikäisyltä ja UV-säteiltä, mutta kehnot voivat olla jopa vaaraksi. Näillä ammattilaisen ohjeilla pääset nauttimaan aurinkoisista päivistä.

Silmiä pitää suojata auringon hehkulta jo vauvasta, mutta iän myötä silmä saattaa reagoida entistäkin herkemmin kirkkaaseen auringonvaloon. Valonsäteet taittuvat silmässä eri tavalla, mikä saattaa lisätä häikäisyä.

Ikänäkö vaikuttaa myös siten, että aurinkolaseihinkin tarvitaan vahvuudet.

–  Moniteholaseja käyttävät saattavat ajatella, että aurinkolaseihin riittävät yksiteholinssit. Mutta silloin ei näe esimerkiksi lukea auringossa istuskellen tai käyttää kännykkää, optikko Seija Nyyssölä Sysamilta huomauttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Halpalaseissa linssi on puristettua muovia. Puristettu linssi saattaa vääristää näkemistä. Kun silmä yrittää korjata epätarkkuutta, seurauksena voi olla päänsärkyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varta vasten omien silmien tarpeeseen hiotut optiset linssit säästävät näiltä harmeilta, vaikka maksavat enemmän. Useat optikkoliikkeet tarjoavat aurinkolasit omilla voimakkuuksilla kaupan päälle, kun ostaa uudet moniteholasit.

Näin valitset aurinkolasit

1. Varmista täysi UV-suoja

Valitse aurinkolasit, joissa on 98–100-prosenttisesti läpäisemätön UVA- ja UVB-suoja. Älä osta laseja, joissa ei ole tästä selvää merkintää, tai joissa lukee ”suojaa suurimmalta osalta” ja ”UV:tä heijastava”.

2. Ota huomioon linssien väri

Harmaa linssi muuttaa vähiten värejä. Vihreä linssi (lentäjän väri) vähentää häikäisyä ja parantaa kontrastia. Keltainen linssi leikkaa sinisen valon häikäisyä, parantaa kontrastia ja näkemistä myös kirkkaalla pilvisellä säällä. Keltainen linssi muuttaa maailman keltasävyiseksi. Ruskeat ja punaruskeat linssit parantavat kontrastia, muuttavat värejä vain vähän.

3. Tasainen sävy kertoo laadusta

Varmista, että linssit ovat kauttaaltaan tasasävyiset. Huono optiikka vääristää linjoja. Mitä parempi optiikka linsseissä on sitä laadukkaammat ja arvokkaammat lasit

4. Siedätkö naarmuja?

Yleensä aurinkolasien linssit valmistetaan muovista tai lasista. Polykarbonaatti on kestävä ja kevyt. Lasilinssit ovat vähän painavampia eivätkä naarmunnu kovin helposti.

5. Polarisoidut vesille

Polarisoiva ominaisuus kertoo linssin suodattavan pois vaakaheijasteen pois. Tämä ominaisuus on hyvä vesillä liikuttaessa. Polarisoiva linssi voi olla harmaa, vihreä tai ruskea. Polarisointi ei aina tarkoita täydellistä UV-suojausta.

6. Itsehimmentävä käy sisälläkin

Fotokromaattiset linssit tummuvat UV-säteiden vaikutuksesta ja vaalenevat, kun valo vähenee. Lasit himmentyvät automaattisesti kirkkaammassa valossa ja kirkastuvat pimeässä. Niissä on riittävä UV-suoja.

7. Testaa istuvuus

Kokeile, miten lasit asettuvat. Nenän päälle ei saa jäädä liikaa koloa, koska silloin laseja on epämukavaa käyttää. Lasit eivät myöskään saa osua liikaa poskiin. Myös leveys on tärkeä olla oikea, etteivät ne tipu niin sanotusti harteille.

8. Iso koko on etu

Hyvä kehys suojaa silmiä myös sivuilta. Kaarevat urheiluaurinkolasit antavat parhaan suojan. Valitse mahdollisimman suuret ja peittävät, sillä pienien linssien ohi pääsee paljon UV-säteilyä.

Lähde: Deski, Instrumentarium, Specsavers

Minua askarruttaa kysymys, voiko aurikolaseista, lääkärin määrämillä vahvuuksilla tehdyt linssit,

menettää muutamassa vuodessa häikäisysuojansa? Vai herkistyykö ikäihmisen silmät vanhetessaan enenevässä määrin valolle?

Myös lukuruuduilla varustettuja aurinkolaseja saa. Itse ostin Maui Jimit, joilla näkee rannalla ja jopa metrossakin lukea lehteä ja silti suojaavat hyvin häikäisyltä jopa merellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla