Tuhannen taalan kysymys: miten virkistää parisuhteen arkea? Kaksi asiantuntijaa vastaa.

”Älä oleta!”

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta törmää vastaanotollaan toistuvasti samaan ongelmaan: puhumattomuuteen.

– Kommunikointi, tunteiden sanallistaminen, on suhteen a ja o. Usein pitkässä suhteessa ajaudutaan tilanteeseen, jossa asioita pidetään itsestäänselvinä ja ajatellaan, että toisen pitäisi kyllä tietää, mitä toisen mielessä liikkuu. Jossakin vaiheessa havaitaan, että eihän tuo ymmärrä ollenkaan, mitä haluan, ja puhumattomuudesta kasvaa patti. Pahimmassa tapauksessa päädytään
kyräilyyn ja piikittelyyn.

Nuoremmat parit ovat Teija-Liisan mukaan usein samassa tilanteessa. Lisäksi appivanhemmat tulevat huomaamatta liian lähelle arkea, eikä nuori suhde saa tilaa kasvaa ja hengittää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tärkein ohje kaikissa näissä tilanteissa on: älä oleta! Jos sinua ärsyttää se, että miehesi istuu liikaa sohvalla, pyydä häntä avuksi sinne keittiöönkin ja kerro, miltä sinusta tuntuu: et pidä siitä, että joudut tekemään kaiken yksin. Vastaava ohje toimii toiseenkin suuntaan: sano vaimollesi, että haluaisit istua hetken sohvalla, koska tarvitset hengähdyshetken.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Siivoa mieli ja jumppaa mielialaa”

Psykologi Tony Dunderfelt uskoo säännöllisen mielen siivoamisen keventävän tunteiden taakkaa ja tuovan myönteisyyttä myös parisuhteeseen. Psykologin mukaan kielteisten tunteiden kertymistä voi ehkäistä mielialajumpalla. Omaa mieltä voi jumpata kuten lihaksiakin.

– Jos emme säännöllisesti karista mielestämme kielteisiä tunteita, kuten pettymystä, tunteet tuppaavat kertymään ja muuttumaan masennukseksi ja synkkyydeksi. Mielemme synnyttää jatkuvasti kaikenlaista turhaa tunnetta. Jotta valoisuus ja elämästä sekä toisista ihmisistä kiinnostuminen saisi mielessämme tilaa, täytyy nuo turhat tunteet siivota pois järjestelmällisesti.  

Ihmissuhteisiin psykologilla on hyvä käytännön neuvo, jonka hän lainaa kollegaltaan Ben Furmanilta:

– Tee ikävistä ihmissuhteista ja tilanteista projekti. Jos puolison tai miniän kanssa ei oikein rullaa, ota tavoitteeksesi seuraavalla kohtaamisella kääntää tilanne.

– Mieti, millä sanoilla, tervehdyksillä tai yksittäisillä lauseilla saisit syntymään uudenlaisia tunnetiloja. Tunteet eivät ole niin vakavia. Niitä voi pyöräytellä niin ja näin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla