Omalääkärimme Risto Laitila antaa vinkit, joilla saat vastaukset kaikkiin kysymyksiisi lääkärin vastaanotolla.

Aseta vastaanotolle tavoite

Esimerkiksi näin: Toivon, että kun vastaanotto on ohi, niin...

  • vatsakipuni syy on selvillä ja hoito aloitettu
  • syytä väsymykseeni on alettu selvittää
  • tiedän, mitä lonkkakipuni kanssa on tehtävä
  • lääkäri on tarkastanut, onko käyttämäni lääkitys oikea

Esitä vaiva kerrallaan

Kun lääkäri kysyy huoltasi, kerro käyntisi tavoite – voit vaikka näyttää   muistilappusi hänelle. Jos sinulla on useita vaivoja, aseta ne tärkeysjärjestykseen ja kirjaa  kaikki ylös. On tavallista, että lääkäri voi täysipainoisesti keskittyä vain yhteen vaivaasi kerrallaan.

Tee lista lääkkeistä

Lääkärin on tärkeää tietää, mitä lääkkeitä käytät. Ota mukaan kaikki lääkereseptisi ja kerro, jos käytät luontaistuotteita tai lisärtavinteita. On tavallista, että potilaat eivät ota kaikkia reseptilääkkeitään ohjeiden mukaan. Älä ujostele kertoa totuutta, jos tunnistat itsesi tästä joukosta. 

Varaudu kysymyksiin

Lääkäri kysyy sinulta todennäköisesti seuraavia asioita:

  • Milloin vaiva alkoi tai milloin se paheni? 
  • Miltä vaiva tarkkaan ottaen tuntuu?
  • Pystytkö yhdistämään vaivan alkamiseen mitään erikoista? Nivelkipuun vammaa tai vatsakipuun tiettyä ruokaa?
  • Miten olet sitä itse hoitanut?
  • Missä kipu tuntuu? Painele kipeää kehonosaa ja tutki tarkoin, missä kipu on pahinta. 
  • Mikä sinua vaivassa pelottaa? Huolettaako esimerkiksisyövän mahdollisuus?

Pyydä koetulokset kirjallisina

Usein potilaalle syntyy vastaanottokäynnistä ja sairaudestaan käsitys, joka ei vastaa tutkimustuloksia ja lääkärin käsitystä. Siksi on hyvä saada olennaiset tutkimustulokset ja poliklinikkaraportit itselle paperilla.

Ota omainen tai ystävä mukaan

Varsinkin, jos tunnet olosi tavalla tai toisella heikoksi, virkeä ja terve tukihenkilöon lääkärikäynnillä suureksi hyödyksi.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: