Varsinkin ikäihmisten liukastumisista seuraa vakaviakin tapaturmia. Suurimman osan liukastumisista voisi kuitenkin ehkäistä, ja vieläpä edullisesti. Lue neuvot!

Ulkona liukastumisia voit ehkäistä näin:

  • Hanki tukevat ja liukumattomat ulkojalkineet.

Talvioloihin soveltuu parhaiten kenkä, jonka pohja on valmistettu pehmeästä ja huokoisesta materiaalista eikä se kovetu kovalla pakkasellakaan. Pohja on voimakkaasti kuvioitu ja pohjakuvio on sivuilta avoin. Viistetty kanta jatkaa pohjakuviota taaksepäin, jolloin se lisää askeleen rullaavuutta ja pohjan pitävyyttä. Jos uusien talvikenkien korkolappu on muovinen, se kannattaa vaihdattaa suutarilla pitävämpään kumiseen. Liukuesteet ja nastakengät tuovat lisäturvaa.

  • Hanki liukuesteet ja jääpiikki.

Liukuesteiden pitää olla tyyppitarkastettuja ja sertifioituja tuotteita, jolloin niistä löytyy CE-merkintä. Liukuesteitä myyvät mm. suutarit, kenkäkaupat ja monet suuret tavaratalot. Ota talvikengät mukaan, kun menet ostamaan liukuesteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  • Mieti mihin aikaan päivästä asiointi kannattaa ajoittaa ja ota tarvittaessa saattaja mukaan.
  • Suunnittele turvallinen reitti, jonka kunnossapidosta huolehditaan ja jossa on myös levähdyspaikkoja.
  • Huolehdi ulkoalueiden hiekoituksesta ja lumenluonnista.
  • Muista heijastin pimeällä.
  • Ota kännykkä mukaan, jotta saat tarvittaessa apua mahdollisimman pian. Muista tallentaa kännykkääsi ICE-numero.
  • Hanki tarvittaessa liikkumista helpottavia apuvälineitä mm. keppi, kävelytuet, rollaattori. Muista myös lonkkasuojat!

Vuosittain liukastumistapaturmaan kuolee 10 ihmistä

"Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen keräämien tietojen mukaan liukastumistapaturmia sattuu ulkona 15 000 – 22 000 kuukausittain joulu-maaliskuussa. Näistä tapauksista reilussa 40 prosentissa oli tarvittu lääkärissä käyntiä ja sairaalahoitoa. Luunmurtumia ilmoitettiin seuranneen noin 10 prosentissa sattuneissa tapauksissa. Vuosittain menehtyy noin 10 henkilöä jäisellä kelillä sattuneen tapaturman seurauksena", kommentoi neuvotteleva virkamies Merja Söderholm sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokatalvinen Pysy pystyssä -kampanja edistää talvijalankulun turvallisuutta.

Lähde ja lisätietoja:  http://www.kotitapaturma.fi, http://ilmatieteenlaitos.fi/

Hyvä artikkeli!
Olen ehdottomasti sitä mieltä, että kaikkien ulkona talvlla liikkuvien tulisi hankkia kenkiin liukuesteet ja käyttää niitä! En usko, että se kenellekään ylivoimainen hankinta. Säästyisi monelta kivulta ja harmilta ja myös yhteiskunta säästäsi todella paljon.
Ostin töihinkin kokeeksi yhdet, mutta eipä taida kukaan käyttää.
Minusta on paljon miellyttävämpi ulkoilla, kun ei tarvii jokahetki pelätä milloin lumen alla piilojäätä ja en missän tapauksessa tahtosi omaa tyhmyyttäni katkaista luitani, jos sitä jollain tavoin voi estää.
Mutta luulen, että vaikka kaikille jaettaisiin liukuesteitä ilmaiseksi, niin silti kaikki eivät käyttäisi, ei vaikka se olisi rangaistuksen uhalla pakollista.
Joten käytetään me , jotka halutaan nähdä hieman vaivaa turvallisuutemme eteen.
Mukavaa talven jatkoa turvallisesti liikkuen!

Ei todellakaan enää liukuestei...

Viime talvena oli liukuesteet kengissä ( irrotettavat kuminauhat joissa nastat) ja liukastuin kuitenkin mäessä jossa oli lumen alla jää. Kaatuessani toisen jalan kengän nastat pureutuivat jäähän jolloin jalka ei seurannut mukana kaatumistani vaan jäi kiinni ja jalkaterä vääntyi ja sojotti ihan väärään suuntaan. Jalkani murtui kolmesta kohtaa. Sairasloma oli pitkä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla