
Mitä ruokaa kannattaa syödä, jos on puute biotiinista, B12- tai E-vitamiinista? Lue asiantuntijan lista.
A-vitamiini:
Maksa, rasvalevitteet, oranssit ja tummanvihreät kasvikset, maitovalmisteet, muna
B-vitamiinit:
Tiamiini B1: Sianliha, täysjyvävilja, palkokasvit, pähkinät, peruna
Riboflaviini B2: Maito ja maitovalmisteet, liha, muna, täysjyvävilja, pavut
Niasiini B3: Liha, maito, muna, täysjyvävilja, pähkinät, sienet, palkokasvit
Biotiini: Maksa, liha, kala, muna, soijapavut
Pantoteenihappo B5: Liha, kala, täysjyvävilja, vihannekset
Pyridoksiini B6: Sian- ja siipikarjanliha, munankeltuainen, maitotuotteet, kala, täysjyvävilja, kasvikset
Folaatti: Kasvikset, hedelmät, marjat, täysjyvävilja
B12: Vain eläinperäiset tuotteet kuten liha, kala ja maito
C-vitamiini:
Marjat, hedelmät ja kasvikset
D-vitamiini:
Auringonvalo, kala, D-vitaminoidut elintarvikkeet ja rasvalevitteet, muna
E-vitamiini:
Rypsi- ja auringonkukkaöljy, pähkinät, siemenet, rasvalevitteet
K-vitamiini:
Vihreät lehtikasvikset, kasviöljyt, maksa
Asiantuntijana ravitsemustutkija, laillistettu ravitsemusterapeutti
Merja Paturi THL:stä.