Auringon lämpö ja valo houkuttelevat. Niistä voi nauttia hyvillä mielin, kun suojautuu huolella.

1. Ajoitus

Etelän maissa säteilyn määrä voi olla kaksinkertainen verrattuna Suomen olosuhteisiin. Vaalea iho voi palaa jopa vartissa. Kotimaassakin auringonpaahteessa oleskelua kannattaa vältellä kello 11–15 tai ainakin suojautua hyvin vaatteilla tai aurinkovoiteilla. Älä unohda hattua tai huivia.

2. Lääkkeet

Jos sinulla on meneillään tetrasykliini- tai doksisykliinikuuri tai käytät iholle annosteltavaa tulehduskipulääkettä, suojaudu auringolta erityisen hyvin. Lääkeaineet voivat herkistää auringon säteilylle ja iho saattaa palaa nopeasti. Myös esimerkiksi mäkikuisma saattaa reagoida auringon kanssa.

3. Suojakerroin

Jos on vaaleaihoinen tai tietää palavansa herkästi, aurinkovoiteen suojakertoimen on hyvä olla 50. Normaali-ihoiselle voi riittää 20–30. Lasten ihosta kannattaa pitää erityisen hyvää huolta ja valita suojakerroin 30–50. Levitä voidetta niin runsaasti, että iho jää aluksi voiteesta valkoiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Maksaläiskät

Jos sinulle tulee helposti maksaläiskiä, vältä suoraa auringonpaistetta. Maksaläiskien synnyn syytä ei tarkkaan tiedetä, mutta niiden ruskea väri voimistuu auringon ultraviolettisäteilyn vaiku-tuksesta. Maksaläiskiä voi hoitaa kemiallisilla kuorinnoilla ja laserhoidoilla. Niitä saa piiloon myös hyvällä meikkivoiteella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Hoida polttamat

Jos ihosi on päässyt palamaan, peitä se vaatteilla tai siirry sisälle. Viilennä ihoa vedellä, kostealla pyyhkeellä tai after sun -voiteella. Käytä tarvittaessa mietoja hydrokortisoni- tai dekspantenolivoiteita. Voitele ihoa myös kosteusvoiteella usean päivän ajan. Kipuun voit käyttää ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä.

6. D-vitamiini

Saamme auringosta D-vitamiinia. Aurinko paistaa Suomessa D-vitamiinin muodostumisen kannalta tarpeeksi korkealta kolmen neljän kuukauden ajan, ja silloin aurinkoa kannattaa kohtuudella nauttia. Kesällä jopa 90 prosenttia elimistömme D-vitamiinista on peräisin auringosta. Kesän varastoilla pärjää lokakuun alkuun.

Fakta: Lähteinä etlehti.fi, yliopistonapteekki.fi

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 11/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla