Mikä onkaan tämän "nolon vaivan" syy? Lääkäri Risto Laitila kertoo.

Olen kuusikymppinen nainen. Minua on jo melko kauan vaivannut nolo vaiva: ulosteeni tulee pieninä ”pipanoina”. Mistä tällainen voi johtua?

Pitkä WC-istunto

Tavallisesti syynä on ärtyvä suoli. Onkohan sinulla joskus kouristelevaa kipua ja turvo­tusta? Tai onko uloste toisinaan löysää? Tuntuuko suoli ruoka-krantulta?

Ummetuspainotteisessa ärtyvässä suolessa papanamaiset ulosteet ovat tavallisia. Ulostemassaa lisää parhaiten ispagulakasvin kuitu, kuten apteekista saatava Vi-Siblin, ja siihen liitetty laktuloosi, esimerkiksi Levolac.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuusikymppinen vatsavaivainen ohjataan herkästi paksusuolen tähystykseen– nuorempikin, jos suolen toiminta äkkiä muuttuu, potilas laihtuu tai on väsynyt. Suvun munasarja- ja paksusuolisyöpätapaukset madaltavat nekin tähystys­kynnystä.

Lainaus:
Anonyymi 29.10.2011 12:59
Tuttavallani vanhemmalla rouvalla kokeiltiin kasvisruoka valiota, kaikki ruisleivät ja puurot pois, ja nyt hänellä on sitten paksusuolen syöpä, tuskin pelkkä sattuma.

Ei se paksusuolen syöpä kyllä siitä tule, jos ruisleivän ja puurot jättää pois.

Tarkkailkaa vatsanne toimintaa, jos se muuttuu oleellisesti, menkää lääkärille!! Mieheni ei mennyt ja kuoli paksusuolen syöpään... :(

Sisältö jatkuu mainoksen alla