Olkapää kipeytyy usein pikkuhiljaa ja ilman selvää syytä. Jos liikerata pienenee ja käden ylösnosto vaikeutuu, ongelma löytyy yleensä kiertäjäkalvosimen alueelta.

Olkapää tuntuu koko ajan kipeältä eikä käsi enää nouse niin kuin ennen. Mikäs vaiva tämä nyt on?

Kiertäjäkalvosinoireyhtymä on yli 40-vuotiailla yleisin syy olkapääkivuille. Kiertäjäkalvosimeksi kutsutaan olkaniveltä tukevia lihaksia jänteineen. Oireyhtymä voi tarkoittaa monenlaisia olkapäätä ympäröivän jännekalvorakenteen kiputiloja. Oireilu voi alkaa tapaturman tai rasituksen seurauksena.

Kipu voi alkaa tapaturman seurauksena.

– Tyypillisimmät tapaturmaiset vammat syntyvät kaatumisen tai voimakkaan retkahduksen myötä. Iäkkäämmillä tavallisia ovat kiertäjäkalvosimien repeämät ja nuoremmilla olkapään sijoiltaan menon aiheuttamat rustorenkaan repeämät. Olan päälle kaatuminen voi tuottaa myös eriasteisia vammoja solisluun ja olkalisäkkeen väliseen niveleen, kertoo ortopedi Ilkka Moilanen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kiertäjäkalvosinvaivoille altistavat myös toistuvat kädennostot. Ne aiheuttavat lapaluun nivelmaljan ja kiertäjäkalvosimen alapinnan mekaanista kontaktia. Rasituksen seurauksena vaiva ilmaantuu yleensä kätisyyden mukaan eli oikeakätisille oikeaan olkapäähän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ikä vaikuttaa

Kun olkanivel kipeytyy ilman selvää vammaa, syy vaihtelee potilaan iän mukaan. Alle 30-vuotiaan vaiva johtuu usein olkanivelen liiallisesta löysyydestä ja keski-ikäisen kipu nivelen ahtaudesta. Yli viisikymppisten olkavaivat selittyvät kiertäjäkalvosimen repeämillä.

Kiertäjäkalvosimen vaurio tai tulehdus syntyy yleensä kohtaan, jossa kiertäjäkalvosinjänteet yhdistyvät ja kiinnittyvät olkaluuhun. Tulehtunut jännekudos turpoaa, jolloin kiertäjäkalvosin jää puristukseen ja kipeytyy.

Kiertäjäkalvosinoireyhtymän tavallisin oire on liikekipu olkapään ja olkavarren ulkoreunassa. Olkapään liikkeet varsinkin sivusuuntaan ovat kivuliaita ja rajoittuneita.

Nuorilla nivelet ovat liian tiukkoja, yli viisikymppisillä löysiä.

Kun lääkäri liikuttaa olkavartta, liikelaajuus on yleensä laajempi ja kivuttomampi kuin itse tuotetussa liikkeessä. Kiertäjäkalvosimen repeämässä esiintyy lisäksi olkavarren loitonnuksen tai ulkokierron heikkoutta.

– Tapaturmaperäinen suurempi repeämä olisi tärkeä tunnistaa tuoreeltaan, jotta se voidaan korjata, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Vesa Kinnunen.

Rajummat oireet

Olkapään limapussitulehduksen oireet voivat olla samantapaisia kuin kiertäjäkalvosinvaivoissa, mutta yleensä rajumpia.

Jäätyneeksi olkapääksi kutsutaan tilaa, jossa olkanivelen nivelkapseli kiristyy ja nivelen liikelaajuus pienenee. Sekä sivunostot että käden kurottaminen selkään käyvät hankalaksi.

Jäätyneessä olkapäässä toipumisennuste on hyvä, mutta vaiva voi kiusata jopa pari vuotta.

– Jäätyneessä olkapäässä olkaa tulee venytellä kivun sallimissa rajoissa, mutta limapussin tulehdusvaiheessa hartiatason yläpuolisia liikkeitä ei suositella, Moilanen kertoo.

Jäätynyt olkapää voi kiusata jopa pari vuotta.

Kiertäjäkalvosinvaivojen hoito on alkuvaiheessa pääosin omahoitoa: kuormituksen säätelyä, liikehoitoja sekä työasennon ja ryhdin korjaamista. Kipua voi lievittää kylmähoidolla sekä kipugeeleillä ja -lääkkeillä.

Fysioterapia keskittyy lapa- ja olkapäälihasten vahvistamiseen ja olkapään liikeradan laajentamiseen. Fysioterapia auttaa myös palauttamaan ylävartalon lihastasapainon.

– Jos aktiiviliikkeet ovat hankalia, olkapäätä voi kuntouttaa myös staattisilla pitoliikkeillä, jotka vahvistavat tukilihaksia, Vesa Kinnunen sanoo.

Kortisoni kokeiluun

Jos oireet jatkuvat viikkoja tai kuukausia, lääkäri voi tehostaa tulehduskipulääkitystä ja kokeilla myös kortisonipistosta.

Röntgenkuvauksessa voidaan nähdä olkanivelen rappeuma- ja luumuutokset sekä sulkea pois murtumat. Monipuolisin tutkimusmenetelmä on olkapään magneettitutkimus joko varjoaineella tai ilman.

Magneettitutkimus näyttää jänteiden muutokset, rustorenkaan ja nivelsiteiden vammat, nivelen tulehdusmuutokset sekä luun ja pehmytosien kasvaimet.

– Voimakkaan ja nopean kipeytymisen takana voi olla myös jännekalkki, joka näkyy röntgenkuvassa ja saadaan korjattua nopeasti kalkin poistolla, Ilkka Moilanen sanoo.

Jos kivun takana on kalkki, se saadaan poistettua nopeasti.

Kiertäjäkalvosimen sairaudet paranevat yleensä itsestään, mutta se vie kuukausia, jopa vuosia. Leikkaushoitoa harkitaan vain jos asianmukaisesti toteutettu itsehoito ei tuota helpotusta.

– Tyypillisiä leikattavia vaivoja ovat työikäisen laaja kiertäjäkalvosinrepeämä ja osa murtumista, Moilanen sanoo.

Vaikka vamma hoidettaisiin leikkauksella, oikealla tavalla ja tunnollisesti toteutettu kuntoutus on ratkaisevassa asemassa.

– Olkapäävaivoja voi ehkäistä ennalta parantamalla olkanivelen liikelaajuuksia sekä hartiarenkaan asentoa, Moilanen sanoo.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 24/2019.

Mikä auttaa olkapääkipuun?

  1. Jos käden loitonnusvoima on normaali, jänteessä ei ole suurta repeämää, joka vaatisi pikaisen leikkauksen.
  2. Fysioterapia kannattaa. Valitse fysioterapeutti, joka tuntee olkapäävammojen kuntoutuksen.
  3. Aika parantaa osan vaivoista, mutta jos kipu kiusaa pitkään, sen syy kannattaa selvittää magneettikuvauksella. Leikkausta harkitaan vain harvoin.
64-vee.

En ole enää muutamaan vuoteen pystynyt nukkumaan kummallakaan kyljellä. Jos kuitenkin hetken näin teen alkaa olkapää vihoittelemaan. Ja kipu kestää päiviä. Kortisonia olen vuosien saatossa saanut monta kertaa. Hyvällä menestyksellä. Onneksi! Ikäväkseni olen aina ennen nukkunut kylkiasennossa.

Nukkumatti

Minulla auttoi olkapääkipuun tyynyn vaihto! Heräilin aiemmin öisin kipuun ja nukuin huonosti. Vaihdoin tyynyn profiloituun joka tukee niskaa ja on jämäkämpi. Tämä auttoi heti, heräily ja särky öisin loppui. Toki olkapää on vielä kipeä mutta lievemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla