Alkoholin riskikäytön rajoja on alennettu. Haitat saattavat lisääntyä naisilla merkittävästi 12 annoksesta viikossa. Kohtalaisen riskin raja kulkee jo seitsemässä viikkoannoksessa.

Alkoholiongelmaisen hoidon Käypä hoito -suositusta on päivitetty. Aiemmassa suosituksessa korkean riskin tasoksi naisille oli määritelty 16 annosta viikossa, mutta nyt asiantuntijat ovat sitä mieltä, että alkoholin nauttiminen voi olla riskialtista jo 12 viikkoannoksella. Miehillä korkean riskin tasoksi on nyt määritelty 23–24 viikkoannosta.

Seitsemän päiväannosta nauttivan kuolemanriski on viisinkertainen

Jos alkoholinkäyttö ylittää korkean riskin tason, viimeistään silloin juomiseen tulisi puuttua. Runsas juominen lisää merkittävästi maksakirroosin, aivoverenvuodon, kroonisen haimatulehduksen ja verenpainetaudin sekä ylähengitysteiden, ruoansulatuskanavan, maksa-, paksusuoli- ja naisten rintasyövän riskiä. Lisäksi ylenmääräinen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa psyykkisiä oireita ja mielenterveyden häiriöitä.

Lue tästä: Yli 60-vuotiaalla haitat lisääntyvät

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Seitsemän päiväannosta nauttivan kuolemanriski on viisinkertainen verrattuna henkilöön, joka ei nauti alkoholia lainkaan, sanoo Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja, professori Hannu Alho.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seitsemän annosta viikossa on jo kohtalainen riski

Uudessa Käypä hoito -suosituksessa on määritelty myös kohtalainen riski. Naisilla jo seitsemän alkoholiannosta viikossa muodostaa kohtalaisen riskin, miehillä raja kulkee 14 annoksessa.

– Jo tälläisten määrien jatkuva nauttiminen suurentaa maksan toimintaa mittaavaa GT- eli glutamyylitransferaasiarvoa, Hannu Alho sanoo.

Yksi alkoholiannos on 0,33 l keskiolutta tai siideriä, 12 cl mietoa viiniä, 8 cl väkevää viiniä ja 4 cl viinaa (40%).

Naisille yksi, miehille kaksi annosta päivässä

Todennäköisesti naisilla korkeintaan yksi alkoholiannos ja miehillä korkeintaan kaksi annosta päivässä eivät aiheuta riskiä terveelle työikäiselle henkilölle, mutta minään turvarajana näitä määriä ei kuitenkaan voi pitää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla