Voiko atooppista ihoa hoitaa jollain muulla tavalla kuin kortisonivoitein?

Kärsin atooppisesta ihottumasta ja haluaisin hoitaa sitä muuten kuin kortisonivoitein. Olen kuullut, että kortisonille olisi kehitetty varteenotettava vaihtoehto. Eikä sillä olisi kortisoinivoiteiden haittavaikutuksiakaan.

Onko näin?
Nimimerkki Kiitollinen

Oikein olet kuullut. Vaikka paikalliset kortikosteroidit, kortisonivoiteet siis, ovatkin atooppisen ihottuman lääkehoidon vankka perusrunko, niin lääkeryhmä nimeltään kalsineuriinin salpaajat, tuovat arvokkaan lisän hoitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkkeitä on kaksi. Pimekrolimuusi (Elidel) ja takrolimuusi (Protopic). Ensimainittua käytetään lievän ja keskivaikean ja Protopicia keskivaikean ja vaikean ihottuman hoitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voiteet ovat selvästi kortisonivoiteita kalliimpia ja Kela-korvauksen saaminen edellyttää iho-, allergia- tai lastenlääkärin lausuntoa Kelalle. Ja korvauksen myöntäminen 5 vuodeksi kerrallaan puolestaan sitä, että oikeaoppinenkaan perus- ja kortisonivoiteiden käyttö ei ole tuonut toivottavaa hoitotulosta tai jostakin syystä kortisonivoiteet eivät käy.

Näitä “muusi”-voiteita voidaan käyttää lääkevoiteina yksinään tai kortisonivoiteiden kera ja myös estomielessä. Se tarkoittaa, että hoidolla rauhoittuneen ihottuman uudelleen pahentuminen estetään levittämällä voidetta 2–3 kertaa viikossa. Kasvojen iho esimerkiksi on otollinen hoitokohde.

Sisältö jatkuu mainoksen alla