Omalääkärini mainitsi vastaanotolla sanan valtimokovettumatauti. Mistä taudista on kyse? Miten se vaikuttaa elämääni ja elinikääni? Minulla on verenpainetauti ja sydänlihaksen paksuuntuminen muiden sairauksien ja allergioiden lisäksi.75-vuotias

Ennen puhuttiin verisuonten kalkkeutumisesta. Oikeampi nimi on valtimotauti, ateroskleroosi. Valtimot ahtautuvat, kun suonten sisäseinämiin kertyy pitkän ajan kuluessa ylijäämäkolesterolia. Sitä on yleensä meillä kaikilla yli tarpeen.
Kun valtimo ahtautuu, se ei pysty ruokkimaan aluettaan – sydänlihasta, aivojen osaa, alaraajaa – kuten ennen. Sydänlihas ilmoittaa hapennälästään rasitusrintakipuna, alaraajat katkokävelynä. Aivojen verenkiertohäiriöt taas ovat halvausoireita.
Jos sinulla ei ole ollut mitään näistä oireista, niin valtimotaudin vaikeusaste ei liene kohdallasi vaikea. Hoida vain valtimotaudin riskitekijät kuntoon: hoida hyvin verenpainettasi, huolehtimista veren rasva-arvoista, vältä tupakointia ja ylipainoa, liiku ja pidä sydänystävällinen ruokavalio. Niillä pärjää pitkälle!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla