Mikä avuksi, kun sydämeen sattuu? Vaaniiko sepelvaltimotautipotilasta aina infarkti? Asiantuntijat vastaavat lukijoita askarruttaviin kysymyksiin.

1 Rintaa pisteli niin vietävästi, henkeä ahdisti ja kipu tukahdutti. Mitäköhän minulle oikein tapahtui?

Sydänoireelta tuo kuulostaa. Tuntemuksiasi kutsutaan nimellä angina pectoris, joka tarkoittaa sydänalaa painavaa, polttavaa, tukahduttavaa tai kiristävää kivuntunnetta. Hengenahdistus kuuluu kuvaan mukaan.

Angina pectoris -kohtaus tuntuu rinnan keskellä. Tuntemus voi säteillä kaulalle, alaleukaan, hartioihin, käsivarsiin ja joskus ylävatsalle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oireet syntyvät sydänlihaksen hapenpuutteesta. Yksi saa oireita liikunnasta, toinen henkisistä paineista. Kipu helpottuu usein levossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä avuksi angina pectorikseen? Mene lääkäriin, joka arvioi, onko taustalla hoitoa vaativa sepelvaltimo­tauti. Kohtauslääkkeeksi saat luultavasti nitroja. Ne auttavat oireisiin muutamassa minuutissa.

2 Sain pelottavan kuuloisen diagnoosin: minulla on sepelvaltimotauti. Voinko elää lääkittynä täyttä elämää?

Sydämesi verensaantia ruokkivat valtimot ovat ahtautuneet. Sydänparka kituu väsyneenä ja nälissään veren ja hapen puutteesta.

Tauti juontaa juurensa valtimoiden seinään pakkautuneesta kolesterolista, pääosin LDL:stä eli niin sanotusta huonosta kolesterolista.

Kolesterolihiukkaset ovat muodostaneet sinne pieniä kekoja eli plakkeja, joissa on mukana tulehdussoluja, sidekudosta ja kalkkia.

Plakki on syntynyt vuosien mittaan ja kerännyt kasvun aineksia tupakansavusta, kohonneesta verenpaineesta, häiriintyneestä sokeriaineenvaihdunnasta, vähäisestä liikunnasta, epäterveestä ravinnosta sekä liiallisesta kiireestä ja murehtimisesta.

Vakaa, lääkitty ja lievähköllä asteella oleva sepelvaltimotauti ja entistä paremmat elintavat on yhdistelmä, jonka avulla voit totta tosiaan elää sairautesi kanssa täyttä elämää. Kunhan muistat helliä sydäntä ja verisuoniasi hyvällä ravinnolla, liikunnalla, painonhallinnalla ja vähän leppoisammalla elämäntyylillä.

Tästä sydän tykkää!

Sydänvaivoja tai ei – katso, mitä suuhusi laitat.

Ota käyttöön ikihyödyllinen lautasmalli. Täytä puolet lautasesta salaatilla, raasteilla ja kasviksilla, neljännes peru­nalla, täysjyväriisillä tai -pastalla ja loput vähärasvaisella lihalla tai kalalla. Valitse jommankumman lämpimän aterian vaihtoehdoksi ruokaisa salaatti tai keitto täysjyväleivän kera.

Muista kultainen sääntö.

Puoli kiloa kasviksia on 5–6 annosta marjoja tai hedelmiä päivässä, esimerkiksi välipaloina. Kasvisten sydänystävällisyys piilee niiden sisältämissä vitamiineissa, kuiduissa ja hivenaineissa.

Älä hylkää hyvää rasvaa.

Sipaisu rasiamargariinia leivälle ja rypsi- tai oliiviöljytujaus salaattiin tekevät terää myös sydämellesi. Samoin kalan sisältämä rasva. Koeta vältellä kovaa piilorasvaa, jota on muun muassa valmisleivonnaisissa ja jätskeissä.

Tiesitkö, että suu tottuu nopsasti vähäsuolaiseen ruokavalioon?

Suolasirotin kannattaa poistaa ruokapöydästä, ja elintarvikkeista on hyvä valita Sydänmerkillä varustettu, vähäsuolainen ja hyvälaatuista rasvaa sisältävä tuote.

Pyri näihin arvoihin

  • Kokonaiskolesteroli: alle 5
  • Hyvä HDL-kolesteroli: yli 1,2
  • Huono LDL-kolesteroli: alle 3
  • Triglyseridit: alle 2
  • Verenpaine: alle 130/85
  • Vyötärönympärys: naisilla ainakin alle 90 cm, miehillä alle 100 cm
Vierailija

Ja minua sitten vituttaa nämä ainaiset lautasmallit, vyötärölihavuus ym jutut. Miksei koskaan puhuta meistä joiden sydän pettää vaikka emme tupakoi, emme ole lihavia, syömme lautasmallin mukaan jne.

Se on geeniperimä. Minäkin olen aina elänyt terveelliseti, en käyttänyt alkoa, en tupakoinet, liikkunut, lenkkeillyt käynyt salilla pitämässä huolta lihaskunnosta. Tressi on tietysti yksi riskitekijä.

Siltikin iski sukurasite, eli sepelvaltimotauti.

Saamme kärsiä siitä miten puutteellisesti esi-isämme ovat oikeaa ravintoa saaneet...perimä muuttuu, tai sittenkin..voi olla, että selviää meidän aikanammekin, missä on menty ravitsemuksessa ja itsensä huollossa väärille urille.

Tää on elämää ei sen enempää....

"lievähköllä asteella oleva sepelvaltimotauti"

Olenkon nyt lievähköllä asteella, kun on tehty ohitusleikkauksia. Minulle annettiin sepelvaltimotauti samalla reissulla kun leikattiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla