Olen 64-vuotias nainen. Minulla todettiin kaksi vuotta sitten lievä keuhko-ahtaumatauti. Nyt en tiedä, onko minulla myös astma. Minulla on nenäoireita ja yöllistä yskää, ja kurkkuni kutiaa myös päivällä ikävästi. Lääkitykseni on Budesonid ja Formoterol. Olen allerginen nikkelille ja hyönteisille. Hengästyn rasituksessa. Keväisen flunssan jälkeen en mielestäni ole palautunut entiselleni. Vuorokausipuhallusmittauksia ei ole otettu. Pitäisikö lääkitystäni lisätä? Mikko

Keuhkoahtaumatauti eli COPD on pitkäaikainen ja etenevä hengitysteitä tukkiva sairaus, jota on vaikea hoitaa. Sen tavallisimpia oireita ovat yskä ja limaneritys sekä rasitushengenahdistus, joka lisääntyy vähitellen taudin edetessä. Oireet pahenevat hengitystietulehdusten yhteydessä.

Suurimmalla osalla COPD-potilaista sairauden syynä on tupakointi, joka on syytä lopettaa heti, kun lieväkin COPD on todettu. Sairautta ei voi parantaa, mutta sen etenemistä voidaan hidastaa.

Astman erottaminen COPD:n oireista on vaikeaa. Astman syy voi olla tuntematon tai se voi olla allergiaperäistä. Hengenahdistus astmassa on yleensä kohtauksittaista, COPD:ssä rasitukseen liittyvää. Astman oireet vaihtelevat, COPD:ssä ne etenevät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tupakka, samoin kuin passiivinen tupakointi, pahentaa myös astmaoireista kärsivien potilaiden oireita. Molempia sairauksia hoidetaan samoilla lääkkeillä, mutta astmassa oikein käytettynä lääkkeiden vaikutus on selvä, COPD:ssä heikompi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Terveyskeskuksessanne on varmaankin astmahoitaja, jonka puoleen voisitte kääntyä puhallusmittausasiassa. Tuolloin saisitte selvyyden lääkkeiden vaikutukseen.

Oli diagnoosi kumpi tahansa, myös hyvä yleiskunto on tärkeä hoidon kannalta. Influenssa­rokotus kannattaa ottaa.

Vastaus, onko tämä astmaa?

Eipä tarvitse olla kummoinenkaan valelääkäri kun voi todeta, että se tauti voi kohta
olla ihan mitä vaan ja yhä pahemmaksi muuttua jos ei miehenköriläs ymmärrä tapojaan
muuttaa.
Mutta huom! hänen itsensä ne muutokset pitää tehdä, ei sinun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla