Mistä johtuu, että tasapaino iän myötä heikkenee. Asiantuntijalääkärimme Risto Laitila vastaa.

Huimaustani ovat tutkineet niin yleislääkärit kuin neurologit ja korvalääkäritkin. Apua löytyi hyvänlaatuiseen asentohuimaukseen, mutta tähän keinuttavaan, humalaiseen olotilaan ei tahdo tulla helpotusta. Huimaus alkaa aina liikkeelle lähtiessä, ja siksi tukeudun keppiin. Oikea korvani on lisäksi kuuro ja vasemmassakin kuulo on heikentynyt. Pystyn touhuamaan jotain vain puoleen päivään asti, kunnes voimat ehtyvät. Onko toivoa?

Nimimerkki Vanha tina 78v

Tasapainojärjestelmä rapistuu harmillisesti iän myötä. Vaivallesi voikin antaa nimen ikähuimaus.
Käytännön työssä ja arjessa on vain harvoin mahdollisuus tutkia tarkoin, mikä ikäihmistä huimaa. Huimaus on usein monen tekijän summa. Tiedetään että automaattinen, tiettyjen aivosolujen ylläpitämä tasapainomuisti heikkenee ja näkökyvyn. Tästä johtuen katseen kiinnittämisen merkitys pystyssä pysymiselle alkaa korostua. Liikkuminen ei ole enää vapaata vaan muuttuu ”nuorallakävelyksi”. Tämä tietoinen kaatumisen ehkäiseminen vaatii paljon lihasvoimaa ja kuluttaa sinunkin akkusi jo aamupäivästä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tasapainoharjoittelussa tarvitaan omaa tahtoa

Löytyisiköhän apua oman terveyskeskuksesi kuntoneuvolasta? Sinussa on tahtotila pysyä liikkeellä ja omatoimisena, ja sitä tarvitaan, kun aloitetaan tasapaino- ja lihasvoimaharjoittelu. Kun tämä hoito on yksilöllisesti räätälöityä ja huomioi vahvuutesi, niin se tavallisesti alkaa hiljalleen tuottaa tulosta. Tasapaino paranee ja kaatumisen vaara pienenee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä sinä haluat kysyä terveydestä?

Onko sinulla kysymys, johon haluaisit luotettavan vastauksen. ET:n asiantuntijat vastaavat verkossa lukijoidemme pulmiin. Asiantuntijat ja ohjeet löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla