Kuumat aallot, hikoilu, unettomuus ja masennus ovat tyypillisiä vaihdevuosioireita. Lue asiantuntijan neuvot niiden voittamiseen.

1 Milloin vaihdevuodet alkavat ja milloin ne loppuvat?

Vaihdevuodet alkavat naisilla keskimäärin 51–52-vuo­tiaana, mutta ikähaarukka on 40–60 vuotta.

Vaihdevuosien voi varmasti sanoa alkaneen, kun kuukautiset ovat olleet poissa vuoden, eikä poisjäänti johdu mistään perussairaudesta. Kuukautisten loppumista edeltävät usein vuotohäiriöt, kuten tiputteluvuoto ja kuukautiskierron epäsäännöllistyminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaihdevuosiksi sanotaan aikaa, jolloin moni nainen potee vaihdevuosioireita. Joillakin oireita on vain muutaman kuukauden ajan, toisilla vuosia ja eräillä koko loppuelämän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleensä oireet loppuvat muutamassa vuodessa, jolloin vaihdevuo­sien voi siis sanoa päättyneen.

2 Millaisia oireita vaihdevuosiin liittyy?

Tavallisimpia oireita ovat kuumat aallot ja hikoilu, jotka ilmaantuvat yleensä samaan aikaan. Kuumotus, punoitus ja hikoilu alkavat usein kaulalta ja hiipivät kasvoille. Joillakin hikoilu näkyy kunnon hikikarpaloina otsalla ja rinnuksilla, toisilla oireet ovat lievempiä.

Hikoilu tuo monesti mukanaan univaikeuksia ja yöheräilyä. Mielialaoireet, kuten ärtyisyys, ahdistus ja masentuneisuus, ovat nekin vaihdevuosien oirekirjoa.

3 Tuleeko kaikille naisille vaihdevuosioireita?

Kuumia aaltoja potee eri kyselytutkimusten mukaan 70–80 prosenttia vaihdevuosiin tulleista naisista, mieliala­oireita 70–90 prosenttia ja unioireita 50–60 prosenttia naisista.

4 Kannattaako naisen aloittaa hormonikorvaushoito, jos oireet haittaavat elämää?

Kannattaa toki. Nainen voi kuitenkin aina itse valita, aloittaako hän hormonikorvaushoidon vai ei. Lääkäri ei sitä siis päätä.

Jos hoitoon tuntuu olevan tarvetta, se on järkevintä aloittaa heti vaihdevuosioireiden alettua. Kuusikymppisenä hormonihoidon aloitus on jo riskialttiimpaa muun muassa kohonneen veritulppavaaran vuoksi.

5 Mistä hormonikorvaushoidossa on kyse?

Hoito poistaa kiusalliset vaihdevuosioireet. Jos niitä ilmenee, kannattaa lähteä pidemmittä jahkailuitta lääkäriin.

Korvaushoitovalmisteet ovat reseptilääkkeitä, joissa on naissukuhormoni estrogeeniä. Valmisteita on saatavilla tabletteina, laastarina tai iholle siveltävänä geelinä.

Hormonihoidossa korvataan toisin sanoen naisen oman estrogeenin puutosta, joka on seurausta munasarjojen toiminnan lakkaamisesta.

Lisäksi naisille, joilla kohtu on tallella, annetaan keltarauhashormonia ehkäisemään kohdun limakalvon paksuuntumista ja kohtu­ontelon solumuutoksia. Keltarauhashormonia voi ottaa tabletteina tai laastarina tai kohtuun voidaan asettaa keltarauhashormonikierukka.

6 Kasvaako rintasyöpäriski hormoni­korvaushoidon vuoksi?

Kyllä, joskin vain hieman. Hormonikorvaushoidosta johtuvia rintasyöpätapauksia arvioidaan kertyvän viidessä vuodessa noin 8 kappaletta 1000 naista kohden. Korvaushoito itsessään ei aiheuta syöpää, mutta aktivoi kehittymässä olevia syöpäsoluja kasvuun.

Nainen sairastuu rintasyöpään sitä todennäköisemmin, mitä iäkkäämmäksi hän tulee – olipa takana hormonikorvaushoitoa tai ei.

7 Auttavatko luontaistuotteet vaihde­vuosioireisiin?

Tutkimusten mukaan eivät. On kuitenkin naisia, jotka kokevat esimerkiksi soija­valmisteiden lievittävän oloaan. Varmaa apua vaihdevuosioireisiin saa kuitenkin vain reseptilääkkeisiin lukeutuvista hormonikorvaushoitovalmisteista.

Luontaistuotteidenkin kanssa on syytä noudattaa annosteluohjeita, ja niiden käytöstä on aina syytä kertoa hoitavalle lääkärille.

8 Mihin ikään asti nainen tarvitsee ­raskaudenehkäisyä?

Siihen saakka, kunnes viimeisistä kuukautisista on kulunut vuosi.
Vaikka nainen tuskin tulee raskaaksi enää viisikymppisenä, teoreettinen mahdollisuus siihen silti on, jos kuukautiset tulevat yhä säännöllisesti.

9 Auttaako hormonikorvaushoito ehkäisemään osteoporoosia tai sydän- ja verisuonisairauksia?

Hormonikorvaushoito ehkäisee tutkitusti sekä osteoporoosia että luukadon aiheuttamia luunmurtumia. Vaihdevuosi-ikäisen naisen kannattaa huolehtia kuitenkin tarkoin kalsiumin ja D-vitamiinin riittävästä saannista hormonihoidosta riippumatta.

Sen sijaan siitä, suojaako hormonikorvaushoito naista sydän- ja verisuonisairauksilta, on ristiriitaista näyttöä. Näidenkin tautien ilmaantuvuus kohoaa naisen ikääntyessä ja sairastumisriski on vahvasti sidoksissa naisen elintapoihin ja perintötekijöihin.

10 Miten vaihdevuosissa voi hoitaa emättimen kuivia limakalvoja?

Kokeile erilaisia emättimeen siveltäviä, kosteuttavia tuotteita, joita saat ainakin apteekista.

Jos emättimen kuivuuteen liittyy myös punoitusta, kirvelyä ja kutinaa, kannattaa harkita paikallisestrogeenin annostelua emättimeen. Paikallisestrogeeniä saa ilman reseptiä sekä voiteena että emätinpuikkoina ja tabletteja reseptivalmisteena.

Paikallisestrogeeni ei vaikuta varsinaisen hormonikorvaushoidon tarpeeseen tai annosteluun, mutta käytöstä on kuitenkin hyvä jutella lääkärin kanssa.

Asiantuntijana synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Pirkko Brusila, Lääkärikeskus Ikioma, Mikkeli.
Lähteenä myös: Westerlund ja Saarinen: Näin selviydyt vaihdevuosista. Duodecim 2011.

Lue myös:

Näin lopetat hormonihoidon

Kysymyksiä vaihdevuosista

Hiipuuko seksi hormonien mukana?

Soijavalmisteita vaihdevuosiin?

Korvaushoitoa loppuiäksi?

kun estrogeeniä annetaan hormonikorvaushoitona voidaan mennä ojasta allikkoon. Oma estrigeenintuotanto ei välttämättä ole loppunut vaan vähentynyt. Sen sijaan keltarauhashormonia ei enää tuoteta ja siinä syy mielualaongelmiin. Tähän ratkaisu on bioidenttinen voide. Progesterone cream mitä voi tilata jenkeistä. Suomessa ei ko tuotetta myydä johtuen lääkelaitosten hallitsevasta asemasta. Myös Ruotsiin vastaava tuote on rantautunut jokunen vuosi sitten ja monet naiset pärjäävät sen avulla hienosti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla