Olen 76-vuotias mummo. Sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa, johon käytän Thyroxin-korvaus­hoitoa. Nyt huomasin, että koles­- te­rolilääkkeen pakkausselosteessa lukee: Ole erityisen varovainen Simvastatin Orion -tablettien suhteen, jos sairastat kilpirauhasen vajaatoimintaa. Eikö tämä ole lähes kielto käyttää lääkettä? Esitin huolestumi­seni lääkärille ja pyysin vaihtoehtoa. Tuloksetta. Kolesteroli on 6.1 ilman sitä. Sepelvaltimotautia minulla ei ole, verenpainelääkitys kylläkin. Sokeriarvo on hyvä. Onko huoleni turha?

En ihmettele, että varoitus tuntuu sinusta hämmentävältä. Miten potilas voi lääkärin määräämää lääkettä käyttäes­sään olla ”erityisen varovainen”? Luottamushan siinä menee koko troppiin.

Hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta voi sekoittaa rasva-arvot ja altistaa kolesterolilääkkeen sivuvaikutuksille. Siksi tuo varoitus selosteeseen on päätynyt.

Tiedätkö, ensiksi tulee mieleen, että onkohan tuo simvastatiini sinulle edes tarpeellinen. Sinulla kun ei ole diabetesta, ja verenpaine on lääkityksellä toivon mukaan hyvä. Voi olla, että kolesterolilääke ei vaikuta riskiisi sairastua sydän- tai aivoinfarktiin juuri lainkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voisittekin terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolla yhdessä arvioida Finriski-laskurin avulla, mikä tuo sairastumisriskisi 10 vuoden sisällä on. Samalla voidaan verrata, mikä sairastumisen ennuste on ilman lääkettä ja lääkkeen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos olet tottunut netin käyttäjä, löydät laskurin kansanterveyslaitoksen verkkosivuilta itsekin. Jos kolesterolilääkkeen oletettu hyöty on merkittävä, niin toki voit käyttää tuota saamaasi simvastatiinia. Thyroxinin avulla vajaatoimintasi on hyvässä hoidossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla