Noin vuosi sitten aloin tuntea nenässäni jatkuvasti pahaa hajua. Lääkärissä tutkittiin, tehtiin röntgenit ja bakteeriviljelyt, ja sain yhden lääkekuurin. Silti sama pahan hajun tunne vain jatkuu.
Mistä tämä voi johtua ja miten sen saa pois? Olen terve 66-vuotias nainen, en käytä mitään lääkkeitä. Vaiva alkaa pilata elämääni. Pelkään, että ympäristökin alkaa tuntea saman hajun.
Tunkio nenässä

Olet ehkä kuullut ”hajunenästä”, jossa ympäristö aistii potilaan nenästä tulevan hajun, mutta potilas ei. Pelkosi on todennäköisesti turhaa, sillä kenelläkään muulla tuskin on hajuakaan siitä, minkälaisen kiusan kanssa kamppailet.

Tehdyt tutkimukset eivät tainneet vielä paljastaa, mistä paha haju syntyy. Se voi olla tulehdushajua kroonisesta sivuontelotulehduksesta tai limakalvojen tulehduksesta. Sitkeät tapaukset annetaan korvalääkäreiden tutkittavaksi.

Voidaan tarvita taipuisaa tähystysputkea ja ehkä erikoiskuvauksiakin. Jos hajun lähdettä ei sittenkään löydy, voi hajun aistimus syntyä hajuradassa itsekseen. Silloin saattaa olla tarpeen käydä neurologilla tuon mahdollisuuden poissulkemiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sinun kannattaa nyt testata hajuaistisi vaikkapa tervalla – tervasaippua, -sampoo ja mikä tahansa tervantuoksuinen tuote käy. Haista ensin toisella sieraimella ja sitten toisella. Onko hajuaisti heikentynyt? Onko haju yhtä voimakas kummassakin sieraimessa? Tuntuuko haju vain toisessa sieraimessa? Tämä on arvokasta tietoa, kun tutkimuksia tästä eteenpäin jatketaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
JL

Mulla on auttanut aika-ajoin esiintyvään hajuhaittaan nenän sarvikuonohuuhtelu lämpimällä suolavedellä.

Toinen keino on korvahuuhtelu, jonka teetän  n. kerran vuodessa terveyshoitajalla, koska käytän kuulokkeita päivittäin ja tuon toimenpiteen olen huomannut vaikuttavan hajuaistin paranemiseen huomattavasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla