Lirahtelee tai kirveltää? Kokeile rakkokoulutusta!

Kiusalliset pidätysongelmat

Oireet. Hups, taas lirahti, ja kohta on jo juostava vessaan! Kuulostaa pissanpidätysongelmalta, sillä niissä on kyse pakko- ja ponnistusinkontinenssista, jotka aiheuttavat tämänkaltaisia oireita.
Ponnistusmuodossa pissa lirahtaa, jos yskäisee, aivastaa tai nostaa jotakin raskasta. Pakko­inkontinenssissa taas pissattaa usein ja tulee tarve päästä nopeasti vessaan.

Syyt. Pakkoinkontinenssissa on kyse yliaktiivisesta rakosta. Rakon supistajalihas toimii liian herkästi ja omapäisesti. Vaiva ilmaantuu usein vaihdevuosien jälkeen, kun virtsarakon limakalvo kuivuu. Rakko ei tahdo sietää venytystä, vaan se haluaisi pienimmistäkin virtsamääristä päästä tyhjenemään.

Yliaktiiviselle rakolle altistavat myös alavatsaleik­kaukset, jos rakon hermotusratoihin on tullut vaurioita. Myöhäiseen lapsuuteen jatkuneet vuoteenkastelut voivat naisella niin ikään ennustaa vaihdevuosien jälkeistä pakkoinkontinenssia.

Ponnistusinkontinenssi taas on usein synnytysten tai fyysisesti raskaan työn peruja.

Hoito. Pakkovirtsaamisoireita voi rauhoittaa lääkehoidolla. Suositeltavampi konsti on rakkokoulutus!

Rakkokoulutus:

 • Opettele sietämään täyttyvän rakon tunnetta ja mene vessaan vasta kun tarve on välttämätön.
 • Hoida emättimen limakalvoja etenkin vaihdevuosien jälkeen paikallisesti käytettävillä estrogeenivalmisteilla.
 • Ala treenata lantionpohjan lihaksistoa. Ota käyttöön esimerkiksi TV-mainostaktiikka: Kun mainos alkaa, supista lantionpohjan lihaksia kaikin voimin ja vapauta vasta, kun mainos loppuu. Kun teet näin säännöllisesti viikosta ja kuukaudesta toiseen, saat lirahtelun kuriin.

Muita vaivoja

 

Ilkeä virtsatietulehdus

Oireet. Virtsatietulehdus ei aina aiheuta kipua ja kirvelyä. Moni potilas vain ihmettelee, miksi jatkuvasti väsyttää ja pissalla on juostava tiuhaan.
Virtsan kirvely ja polttelu ovat selkeitä oireita. Lisäksi saattaa ilmaantua kipua alavatsaan ja jopa veristä virtsaa. Vaikeammissa tapauksissa tulehdus voi nousta munuaisiin, ja silloin on kiire lääkäriin. Usein tarvitaan sairaalahoitoa.

Vaihdevuodet ohittaneelle naiselle parasta ennaltaehkäisyä ovat miedot, emättimeen laitettavat estrogeenit. Niitä saa reseptillä ja reseptittä apteekista paitsi voiteina, myös tabletteina, puikkoina ja silikonirenkaina.
Estrogeeni suojelee naisen limakalvoja paremmin kuin mitkään rasvat tai öljyt. 

Tukala hiiva

Oireet. Kirvelevää kutinaa, punoittavia limakalvoja ja runsasta, kokkareista mutta lähes hajutonta valkovuotoa. Tosin aina hiiva ei kutia.
Hiivasieni on elämäntapavaiva, joka linkittyy usein sokerisiin herkkuihin, siiderin lipitykseen, karkkeihin tai makeisiin leivonnaisiin. Joillekin hiiva leimahtaa antibioottikuurin jälkeen, kun lääkitys heikentää emättimen herkkää maitohappobakteeri­tasapainoa.

Kuivat limakalvot

Oireet. Alapään limakalvot kutisevat, kirveltävät ja saattavat tulehtuakin herkästi. Yhdyntä sattuu eikä usein edes onnistu.

* * *
Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila Väestöliitosta.

 

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.