Lirahtelee tai kirveltää? Kokeile rakkokoulutusta!

Kiusalliset pidätysongelmat

Oireet. Hups, taas lirahti, ja kohta on jo juostava vessaan! Kuulostaa pissanpidätysongelmalta, sillä niissä on kyse pakko- ja ponnistusinkontinenssista, jotka aiheuttavat tämänkaltaisia oireita.
Ponnistusmuodossa pissa lirahtaa, jos yskäisee, aivastaa tai nostaa jotakin raskasta. Pakko­inkontinenssissa taas pissattaa usein ja tulee tarve päästä nopeasti vessaan.

Syyt. Pakkoinkontinenssissa on kyse yliaktiivisesta rakosta. Rakon supistajalihas toimii liian herkästi ja omapäisesti. Vaiva ilmaantuu usein vaihdevuosien jälkeen, kun virtsarakon limakalvo kuivuu. Rakko ei tahdo sietää venytystä, vaan se haluaisi pienimmistäkin virtsamääristä päästä tyhjenemään.

Yliaktiiviselle rakolle altistavat myös alavatsaleik­kaukset, jos rakon hermotusratoihin on tullut vaurioita. Myöhäiseen lapsuuteen jatkuneet vuoteenkastelut voivat naisella niin ikään ennustaa vaihdevuosien jälkeistä pakkoinkontinenssia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ponnistusinkontinenssi taas on usein synnytysten tai fyysisesti raskaan työn peruja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoito. Pakkovirtsaamisoireita voi rauhoittaa lääkehoidolla. Suositeltavampi konsti on rakkokoulutus!

Rakkokoulutus:

  • Opettele sietämään täyttyvän rakon tunnetta ja mene vessaan vasta kun tarve on välttämätön.
  • Hoida emättimen limakalvoja etenkin vaihdevuosien jälkeen paikallisesti käytettävillä estrogeenivalmisteilla.
  • Ala treenata lantionpohjan lihaksistoa. Ota käyttöön esimerkiksi TV-mainostaktiikka: Kun mainos alkaa, supista lantionpohjan lihaksia kaikin voimin ja vapauta vasta, kun mainos loppuu. Kun teet näin säännöllisesti viikosta ja kuukaudesta toiseen, saat lirahtelun kuriin.

Muita vaivoja

 

Ilkeä virtsatietulehdus

Oireet. Virtsatietulehdus ei aina aiheuta kipua ja kirvelyä. Moni potilas vain ihmettelee, miksi jatkuvasti väsyttää ja pissalla on juostava tiuhaan.
Virtsan kirvely ja polttelu ovat selkeitä oireita. Lisäksi saattaa ilmaantua kipua alavatsaan ja jopa veristä virtsaa. Vaikeammissa tapauksissa tulehdus voi nousta munuaisiin, ja silloin on kiire lääkäriin. Usein tarvitaan sairaalahoitoa.

Vaihdevuodet ohittaneelle naiselle parasta ennaltaehkäisyä ovat miedot, emättimeen laitettavat estrogeenit. Niitä saa reseptillä ja reseptittä apteekista paitsi voiteina, myös tabletteina, puikkoina ja silikonirenkaina.
Estrogeeni suojelee naisen limakalvoja paremmin kuin mitkään rasvat tai öljyt. 

Tukala hiiva

Oireet. Kirvelevää kutinaa, punoittavia limakalvoja ja runsasta, kokkareista mutta lähes hajutonta valkovuotoa. Tosin aina hiiva ei kutia.
Hiivasieni on elämäntapavaiva, joka linkittyy usein sokerisiin herkkuihin, siiderin lipitykseen, karkkeihin tai makeisiin leivonnaisiin. Joillekin hiiva leimahtaa antibioottikuurin jälkeen, kun lääkitys heikentää emättimen herkkää maitohappobakteeri­tasapainoa.

Kuivat limakalvot

Oireet. Alapään limakalvot kutisevat, kirveltävät ja saattavat tulehtuakin herkästi. Yhdyntä sattuu eikä usein edes onnistu.

* * *
Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila Väestöliitosta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla