Sairastuin laskimotukokseen kaksi vuotta sitten pitkän lentomatkan päätteeksi. Nyt olen lähdössä Thaimaahan lomamatkalle ja minua pelottaa, että tukos uusii. Netistä olen lukenut, että jotkut pistävät napapiikin ennen matkaa. Pitäisikö minunkin pyytää napapiikkiresepti lääkäriltäni? Marevania en enää käytä.Matkailija

Tartut tärkeään aiheeseen, sillä pitkä lentomatka altistaa laskimotukoksille.
Lentomatkaajat voidaan jakaa veritulppa-alttiutensa perusteella kolmeen riskiryhmään. 2. ja 3. riskiluokan matkustajille on sallittua kirjoittaa napapiikkiresepti.

Sillä saa pienikokoista hepariinia (esimerkiksi Klexane), joka pistetään vatsanahan alle 2–4 tuntia ennen lentoa estämään tulpan syntyä niin meno- kuin paluumatkalla. Aiemmin sairastettu laskimotukos nostaa riskiluokkaa.

Otitpa napapiikin tai et, on tärkeää muistaa käyttää tukisukkia. Terveille säärille riittää 10–20 mmHg:n kevyempi puristus, mutta jos raajoissa on laskimoiden krooninen vajaatoiminta, olisi parempi turvautua tiukempaan 20–40 mmHg:n puristukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäksi matkan aikana on syytä pumppailla pohjelihaksiaan, jaloitella koneessa ja juoda reilu kaksi desilitraa alkoholitonta juomaa joka tunti. Hyvää matkaa sinulle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla