Tuore tutkimus osoittaa, että ikenistä verenkiertoon leviävät bakteerit ja niiden erittämät myrkylliset aineet ovat mukana lihavuuden, metabolisen oireyhtymän, diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien synnyssä.

Parodontiitin eli hampaiden kiinnityskudossairauden vakavaa muotoa esiintyy viidesosalla suomalaisista aikuisista. Parodontiittia aiheuttavat suussa olevat bakteerit ja niiden erittämät myrkylliset aineet, toksiinit, jotka voivat myös päätyä verenkiertoon.

Verenkierrossa bakteerit ja myrkylliset ainesosat synnyttävät niin sanotun matala-asteisen tulehduksen. HLL Elisa Kallio selvitti väitöskirjatutkimuksessaan, että tulehdustila vaikuttaa veren lipoproteiineihin eli rasvaproteiinihiukkasiin siten, että niiden valtimonkovettumatautia edistävät ominaisuudet lisääntyvät.

Mitä vakavampaa parodontiittia potilaat sairastivat, sitä voimakkaampi oli elimistön tulehdusreaktio. Tulehdus häiritsi elimistön syöjäsolujen kolesteroliaineenvaihduntaa ja kerrytti niihin rasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös ylipainoisilla tai metabolista oireyhtymää, diabetesta tai sepelvaltimotautia sairastavilla potilailla verenkierron bakteeritoksiiniarvot olivat korkeat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla