Tuore tutkimus osoittaa, että ikenistä verenkiertoon leviävät bakteerit ja niiden erittämät myrkylliset aineet ovat mukana lihavuuden, metabolisen oireyhtymän, diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien synnyssä.

Parodontiitin eli hampaiden kiinnityskudossairauden vakavaa muotoa esiintyy viidesosalla suomalaisista aikuisista. Parodontiittia aiheuttavat suussa olevat bakteerit ja niiden erittämät myrkylliset aineet, toksiinit, jotka voivat myös päätyä verenkiertoon.

Verenkierrossa bakteerit ja myrkylliset ainesosat synnyttävät niin sanotun matala-asteisen tulehduksen. HLL Elisa Kallio selvitti väitöskirjatutkimuksessaan, että tulehdustila vaikuttaa veren lipoproteiineihin eli rasvaproteiinihiukkasiin siten, että niiden valtimonkovettumatautia edistävät ominaisuudet lisääntyvät.

Mitä vakavampaa parodontiittia potilaat sairastivat, sitä voimakkaampi oli elimistön tulehdusreaktio. Tulehdus häiritsi elimistön syöjäsolujen kolesteroliaineenvaihduntaa ja kerrytti niihin rasvaa.

Myös ylipainoisilla tai metabolista oireyhtymää, diabetesta tai sepelvaltimotautia sairastavilla potilailla verenkierron bakteeritoksiiniarvot olivat korkeat.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: