Olen 83-vuotias mies ja olen kuntoillut ahkerasti viimeiset 30 vuotta. Viime syksystä asti minut on kuitenkin pysäyttänyt ankara pohjekipu jo reilun 100 metrin kävelymatkalla. Kipu häviää levossa heti. Yleiskuntoni, kolesteroliarvoni ja verenpainearvoni ovat hyvät. Mitä tämä oikein on? Ihmettelevä huolestunut

Kuvauksesi on kuin oppikirjasta. Vaivan nimi on katkokävely. Pohjelihaksia ruokkivat valtimot ovat ahtautuneet eivätkä kykene täyttämään ponnistelevien lihaksien hapennälkää. Kipu syntyy juuri hapenpuutteesta.

Katkokävely on helppo varmistaa yleislääkärin vastaanotolla. Lääkäri mittaa verenpaineen olkavarresta ja molemmista alaraajoista. Jos olkavarsipaine on raajapaineita korkeampi, diagnoosi on alaraajavaltimoiden ahtauma, katkokävely.

Kun kävelymatka on noinkin vaatimaton, paine-ero on todennäköisesti aika suuri alaraajojen tappioksi. Tällöin katkokävelypotilas saa lähetteen verisuonikirurgian poli­klinikalle hoitoarviota varten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sukulaismiehellä tehtiin pallolaajennus verisuoniin nivusissa ja hänen tilansa parani huomattavasti. Hän ei kuitenkaan vieläkään pysty pidempiä matkoja kävelemään ja on nyt jonossa uuteen toimenpiteeseen. Käsittääkseni hänelle tehdään ohitusleikkaus niiden verisuonien kohdalla, mitkä edelleenkin ovat osittain tukossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla