Olen 84-vuotias, ja pohkeeni turpoavat päivän aikana pari senttiä. Hieroja sanoi, että se johtuu laskimoista. Hoitajani käski käyttää lentosukkia, mutta se ei auttanut. Minulla on akurullat, joissa hieron jalkapohjia. Minusta tuntuu, että se ei ole hyväksi. Voiko vaivalle tehdä mitään? Aina jalat ylöspäin?

 Laskimoiden vajaatoiminta on yleisin syy alaraajaturvotuksiin. Jos laskimoveren paluu alaraajoista ylöspäin syystä tai toisesta huonontuu, pääsee kudosnestettä tihkumaan laskimoista kudoksiin. Seurauksena on turvotus. Aluksi turvotus helpottuu yön aikana makuulla ollessa. Jos turvottelu kestää pitkään, sidekudoksessa tapahtuu pysyviä repeytymiä ja turvotus tulee jatkuvaksi.

Laskimoista johtuvan turvotuksen ensisijaisena hoitona ovat hyvät hoitosukat. Niin sanotuissa lentosukissa on hivenen puristusominaisuutta, mutta jos ne eivät auta, on syytä hankkia hyvät, asianmukaiset hoito- eli tukisukat. Ne tulee laittaa jalkaan heti aamulla ennen jaloille nousua, sillä jalkojen turpoaminen alkaa heti jaloille nousemisen jälkeen.

Jos joutuu seisomaan tai istumaan pitkään, pitää jalkoja liikutella. Jo nilkkojen pyörittely auttaa asiaa. Kävelylenkit ovat hyväksi, jos tukisukat ovat jalassa. Pelkkä päivittäisten kotiaskareiden suorittaminen ei yksin riitä. Päivittäin kannattaa olla muutaman kerran selinmakuulla, jalat ylhäällä ja polvet hivenen koukussa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos on ylipainoa, niin liikakiloista pitäisi luopua. Ylimääräiset kilot vatsalla painavat laskimoita ja huonontavat laskimoveren kulkua. Jos tupakoitte, niin tupakointi pitää lopettaa. Tärkeää on myös pitää jalat ja kynnet puhtaina sekä välttää alaraaja­vammoja, sillä turvonneisiin jalkoihin tulee helposti tulehduksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sukat eivät myöskään ole ikuisia, vaan hyvästä hoidosta huolimatta ne kestävät noin puoli vuotta. Sen jälkeen on hankittava uudet.
Molemminpuolisen alaraajaturvotuksen syynä voi olla myös sydämen vajaatoiminta. Se hoidetaan lääkkeillä. Toispuoleisia äkillisiä raajaturvotuksia aiheuttavat tulehdukset ja tukokset, mutta ne ajavat asianomaisen potilaan lääkärin päivystykseen.

Akurullia voitte käyttää, niissähän itse liikuttelette alaraajojanne. Kunnolliset hoitosukat kyllä kannattaisi hankkia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla