Ultraäänitutkimuksessa sappirakostani löytyi sattumalta seitsemän millimetrin kokoisia polyyppeja. Sappivaivoja minulla ei ole. Mitä pitäisi tehdä? Ja toinen kysymys: vaikuttaako hemoglobiini verenpaineeseen?-PeeHoo

Polyypeiksi kutsutaan limakalvoilta pullistuvia kasvaimia. Polyyppi-termi ei itsessään kerro, onko kasvain hyvänlaatuinen vai pahanlaatuinen. Molempia esiintyy, ja paljon myös välimuotoja. Sijaintikin kertoo paljon. Esimerkiksi nenän polyypit, nehän ovat hyvänlaatuisia.

Sappirakon polyyppi voi olla pahanlaatuinen, tai se voi olla hyvänlaatuinen. Miten ne sitten erotetaan toisistaan? Tärkeintä siinä on kokoero. Jos polyypit ovat ultraäänitutkimuksessa alle 10 millimetrin kokoisia, on epätodennäköistä, että ne ovat pahanlaatuisia. Sellaisten tähden ei sappirakkoa lähdetä poistamaan. Ellei sitten kaverina ole kiviä ja oireita. Tavallista on, että ultraäänitutkimus toistetaan jonkin ajan kuluttua varmuuden vuoksi.
Mitä hemoglobiiniin tulee, niin vastaus on ei. Jos on anemia, niin se kyllä kuormittaa verenkiertoelimistöä, joka joutuu paiskimaan ylitöitä hapettaakseen elimistöä. Mutta hemoglobiini ei suoraan vaikuta verenpaineen tasoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla