Punkit ovat jo liikkeellä. Punkin purema ei yleensä ole vaarallinen, mutta borrelioosin ja puutiaisaivokuumeen oireet on hyvä tietää.

Kysymyksiin vastaa LKT, dosentti Miikka Peltomaa.

1. Miksi puutiaisten kanssa kannattaa olla varovainen?

Ne levittävät pääasiassa kahta eri tautia, borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.

Yleisempi borrelioosi on bakteerin aiheuttama tulehdussairaus, joka aluksi saa aikaan laajenevan ihottuman puutiaisen pureman ympärille, lämmön nousua ja kivuliaisuutta. Levinneessä vaiheessa oireina ovat muun muassa hermo- ja niveltulehdukset ja esimerkiksi kasvohermohalvaus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa harvinainen puutiaisaivokuume alkaa influenssan kaltaisilla oireilla. Sen jälkeen on noin viikon oireeton aika, jonka jälkeen tulevat aivotulehdusoireet. Alussa on keskittymiskyvyttömyyttä, ärtyneisyyttä ja muita mielialahäiriöitä. Sen jälkeen voi esiintyä rajujakin aivojen toimintahäiriöitä, kuten halvauksia. Kolmasosalle potilaista jää pysyviä oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Miten yleisiä puutiaisaivokuume ja borrelioosi ovat?

– Borrelioosia todetaan vuosittain 2000–3000 tapausta. Puutiaisaivokuume on harvinainen; sen saa keskimäärin 30–40 suomalaista vuodessa.

Puutiaisaivokuume on lisääntymään päin. Vuonna 2017 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 82 sairastumista, mikä on suurin Suomessa havaittu määrä tähän mennessä. Vuonna 2016 tapauksia oli  61. Löydöksiä todettiin eniten elokuussa. Puutiaisaivotulehdukseen sairastuneet olivat 2–85 vuoden ikäisiä.

Puutiaisaivokuumeen levinneisyysalue manner-Suomessa näyttää viime vuosina laajentuneen, mutta valtaosa tartunnoista on edelleen saatu Turun saaristossa ja Ahvenanmaalla.
Lisää tietoa löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivulta.

 

3. Miten borrelioosilta voi suojautua?

Puutiaisia on erityisesti ruohikkoisissa ja matalakasvustoisissa maastoissa. Paras tapa on välttää ihokosketusta puutiaisen kanssa suojaamalla itsensä kunnolla vaatteilla ja kengillä. Illalla kannattaa tehdä niin sanottu punkkisyyni, mielellään kaverin kanssa, jolloin tavoitetaan itselle vaikeammin tarkistettavat ihoalueet.

4. Entä puutiaisaivokuumeelta?

Suojaavat vaatteet estävät sitäkin tartuntaa.

Puutiaisaivokuumetta vastaan on saatavilla tehokas ja turvallinen rokote. Rokote tarjotaan kansallisen rokoteohjelman osana ilmaiseksi kaikille yli 3-vuotiaille pysyvästi Ahvenanmaalla asuville.

Rokotetta suositellaan henkilöille, jotka oleskelevat tai asuvat pysyvästi alueella, jossa riski sairastua puutiaisaivokuumeeseen on merkittävä. Useimmat manner-Suomessa asuvat eivät tarvitse puutiaisaivokuumerokotetta. Vaikka puutiaisaivokuumevirusta on joissakin yksittäisissä paikoissa mantereellakin, riski saada sairaus on häviävän pieni.

Jos rokotteen tarvitsee, sen saa lääkärin reseptillä apteekista. Perusrokotussarjaan tarvittavat kolme rokotetta maksavat yhteensä noin 115 euroa.

5. Entä jos menee Baltiaan tai Keski-Eurooppaan vaellusmatkalle?

Puutiaisaivokuumetta esiintyy näissä maissa huomattavasti enemmän kuin meillä, ja esimerkiksi Itävallassa rokote kuuluu yleiseen rokotusohjelmaan kaikille.

Jos menee näihin maihin satunnaisena turistina ja eikä liiku luonnossa, tartuntariski on hyvin pieni, mutta jos vaikkapa telttailee tai vaeltaa luonnossa, niin rokote voi olla tarpeen.

6. Miten punkki irrotetaan, jos se on jo jäänyt kiinni ihoon?

Otetaan kynnen kärjillä kiinni puutiaisen ja ihon välistä ja pyöritellään hetken aikaa edestakaisin, niin se irtoaa. Punkkipihdeillä se onnistuu myös hyvin, ja ne kannattaa hankkia, jos vaikka kesämökki on paikassa, jossa punkkeja esiintyy.

Rasvaa ei ole hyvä käyttää: puutiainen voi oksentaa puremakohtaan ja borrelioosin tartuntariski suurenee.

Borrelioosin tartuntariski on lähes olematon, jos puutiainen on ollut kiinni alle kahdeksan tuntia. Aivokuumevirus sen sijaan tarttuu pian puutiaisen pureuduttua ihoon, edellyttäen tietysti, että punkki sattuu olemaan viruksen kantaja.

7. Koska on syytä mennä lääkäriin?

Jos puutiainen on purrut ja siitä viikon parin kuluessa puremakohtaan tulee laajeneva ihottuma, jonka läpimitta on vähintään viisi senttiä. On myös syytä käydä lääkärissä, jos niin ikään parin viikon sisällä nousee lämpöä ja tuntee itsensä kivuliaaksi ja heikoksi. Nämä oireet usein kertovat borrelioositartunnasta.

Mahdollinen puutiaisaivokuume vie yleisvoinnin niin huonoksi, että potilas varmasti hakeutuu lääkäriin.

8. Miten borrelioosia hoidetaan?

Alkuvaiheen borrelioosi paranee suun kautta otettavalla antibioottikuurilla. Levinnyt tulehdus hoidetaan useimmiten suonensisäisesti annetulla antibiootilla.

Borrelioosi on pääsääntöisesti hyvin parantuva sairaus, ja vakavat, pitkäaikaisesta sairastamisesta johtuvat seuraukset ovat harvinaisia.

Näin suojaudut:

  • Käytä maastossa kumisaappaita, jos mahdollista.
  • Pidä pitkälahkeisia housuja ja työnnä lahkeet sukkien sisään.
  • Laita vaatteisiin hyönteiskarkotetta.
  • Pyydä illalla kaverilta apua punkkitarkastukseen. Älä unohda taipeita, hiuspohjaa ja selkää.

Tiesitkö?

  • Punkkeja on oikeasti monenlaisia, ja vain yksi niistä, puutiainen, levittää näitä kahta tautia
  • Puutiaisesta ja sen levittämistä taudeista on netissä tarjolla hyvää, mutta myös  paljon epäasiallista tietoa.
  • Luotetttavia lähteitä ovat esimerkiksi: kotimainen dosentti Jarmo Oksin ylläpitämä www.punkki.net sekä eurooppalainen www.eucalb.com.
     

Borrelioosi ry:n sivuilta voi lukea borrelioosiin sairastuneiden tapauksia ja niistäkin käy ilmi,etteivät antibiootit suinkaan auta aina.Myös Jarno Ahosen borrelioosikirjaa voi suositella. Suomessa ei oikein osata vielä hoitaa borrelioosia ja tapauksia on paljon,ne eivät todellakaan ole harvinaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla