ET-lehden omalääkäri Risto Laitila vastaa lukijoiden kysymyksiin.

Minulla on ollut atooppista ihottumaa aina. Nyt jalat kutisevat hirvittävästi, ja iho on raapimisesta aivan verillä.

Vahva kortisonivoide auttaa, mutta kuinka paljon sitä uskaltaa käyttää, kun iho on jo nyt ohutta ja tihkuu nestettä? Onko mitään tehtävissä, jotta pääsisin painajaisesta?

Riitta K, 70

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos ihottuma yltyy painajaiseksi, olisi syytä kasata kolmen hengen joukkue suunnittelemaan hoitosi. Tiimiin kuuluisivat sinä, lääkäri ja hoitaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vahvojen kortisonivoiteiden ongelma on todellakin ihon oheneminen. Voiteen tehokin hiipuu ajan kanssa runsaassa käytössä. 

Kutina kertoo ihon tulehduksesta, ja raapiminen, niin taivaalliselta kuin se tuntuukin, johtaa ihottuman pahenemiseen. Tällöin ihottumasta käytetään nimitystä neurodermatiitti.

Voisi ajatella, että hoito alkaisi nyt peittohoitona. Kortisonivoiteella voideltu ihottuma peitetään siteellä 2-4 vuorokaudeksi, ja hoitaja purkaa siteen ainakin ensimmäisen hoitojakson jälkeen.

Peittohoitojakso voidaan uusia pari kolme kertaa. Sen jälkeen jatketaan lääke- ja perusvoiteilla ilman peittämistä. Samalla pidetään mielessä ihon ohentumisriski.

Usein säärissä on myös turvotusta laskimoiden vajaatoiminnan takia. Hoitosukkien käyttöä joudutaan kohdallasi ehkä miettimään.

Kysymys on julkaistu ET-lehden numerossa 14/2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla