Olen kärsinyt useita vuosia siitä, että ihoni päänahasta jalkapohjiin on rutikuiva ja hilseilevä. Ihottumaa olen sairastanut 40 vuotta. Rasvaan lääkärin kirjoittamilla reseptivoiteilla ja käytän runsaasti rypsiöljyä ruuassa. Mutta rasva imeytyy vaatteisiin, ei ihoon! Puuttuuko ihostani keramideja? Luin lehdestä sellaisesta. Eikö minun pitäisi päästä keskussairaalan ihopolille?-Marikki, 61

Kannatettava ajatus. Kuivan ihon ja atooppisen ihottuman hoito on haastavaa. Sitä kai tuo ihottumasi on, atooppista ekseemaa. Ihotautilääkärin ja poliklinikan sairaanhoitajan tapaaminen olisi hyvä investointi.

Olet oikeassa keramideista. Näiden ihon omien suojarasvojen tehtävä on estää veden haihtumista ihosta. Kuivassa ihossa ja atooppisessa ihottumassa niitä on liian vähän. Ja iho kuivaa omia aikojaan. Myös sarveisaineessa, keratiinissa, on kuivaihoisella valuvika. Geenivirhe, siis. Sekin kuivattaa.
Keramideja ei iholle tosiaankaan saa rypsiöljyä syömällä. Periaatteessa ihoa täytyy vain pestä ja kostuttaa kunnolla. Veden kanssa saa ja pitää läträtä oikein olan takaa. Sitten levitetään kosteussulku perusvoiteilla, joissa on vedensitojaa.

Saunominenkin on hyvä konsti, ja etelänmatka talvisaikaan. Pahimmillaan koko kropan ärtyisä kuivaihoisuus on lääkärikielellä erytroder­miaa, punaihoa. Sen hoito kaipaa ihotautilääkäriä.
Huippukorkeat arvot  ihmetyttävät

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla