Minulla todettiin vatsan kaikukuvauksessa maksan verisuoniperäinen ”mykkyrä”, hemangioma. Lääkärit sanovat, ettei siitä tarvitse kantaa huolta, mutta varmuuden vuoksi sitä pidetään silmällä. Sain uuden kaikukuvausajan neljän kuukauden päähän. Alkuperäinen syy kuvaukseen oli korkea veren ferritiiniarvo. Sehän on rautavarastoarvo. Kun se naisilla pitäisi kai olla alle 90, niin minulla arvo on peräti 150. Minua tuo mykkyrä kovasti huolettaa – entä jos lääkärit erehtyvät ja se onkin pahanlaatuinen? Raudan varastoarvollekaan ei mitään tehty, sitäkin vaan seurataan. Lennu 63 v

Olet kyllä hyvin perillä tilanteestasi. Selostuksesi on täsmällinen, ja lääkärintyö on tehty hyvin. On inhimillistä, että maksasta löytyvä kasvain huolestuttaa ja piirtää uhkakuvia mieleen.

Mutta syytä huoleen ei ole. Hemangioma on todennäköisesti ollut sinulla syntymästäsi asti. Ja toisekseen, eivät hemangiomat muutu pahanlaatuisiksi, harvoin ne aiheuttavat mitään oireitakaan. Poikkeuksena ovat kookkaat ”mykkyrät”. Seuranta on tärkeä myös mielenrauhasi takia.

Mitä kohonneeseen ferritiiniarvoon tulee, niin eihän tuo 150 vielä hirmulukemissa ole. Hemokromatoosi-nimisessä sairaudessa elimistön rautakuormitus ylittää elimistön sietokyvyn, ja siitä seuraa väsymystä, haluttomuutta ja maksa­vauriota.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Iho kärsii ja nivelet kipeytyvät. Silloin ferritiinitaso on sinun tasoasi selvästi korkeampi. Toisaalta myös maksasairaus nostaa ferritiinipitoisuutta, ja siksi maksasi tila oli tärkeä selvittää. Olet hyvissä käsissä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla