Apteekeissa kaupan oleva ravintovalmiste hidastaa varhaisen Alzheimerin taudin etenemistä. Valmisteen säännöllinen käyttö auttaa pitämään yllä ajattelu- ja toimintakykyä. 

Lisäksi muassa omega-3-rasvahappoja, antioksidantteja ja vitamiineja sisältävä ravintovalmiste hidastaa muistitoimintojen kannalta tärkeän hippokampuksen kutistumista.

Ravintovalmisteesta on tehty tutkimuksia aikaisemminkin, ja myös kahdessa aikaisemmassa tutkimuksessa osoitettiin valmisteen teho muistitoimintoihin. Aiemmissa tutkimuksissa saatiin selville, että valmisteesta on apua lievässä Alzheimerin taudissa.

Merkittäviä tuloksia 

Viimeisin tutkimus, jossa oli mukana myös suomalaisia koehenkilöitä, kohdistui varhaiseen Alzheimerin tautiin. Se on Alzheimerin taudin esiaste, jossa on kuitenkin jo todettu muistihäiriöitä ja niiden lisäksi muutoksia aivokuvissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koehenkilöiden tiedollista kykyä ja toimintakykyä mitattiin erilaisilla tehtäväsarjoilla. Kävi ilmi, että ravintovalmistetta saaneiden koehenkilöiden ajattelu- ja toimintakyky arjen tilanteissa pysyi parempana kuin verrokkiryhmällä. Tutkimusta Suomessa johtanut neurologian professori Hilkka Soininen Itä-Suomen yliopistosta sanoo tuloksia merkittäviksi.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Lisäksi hippokampuksen tilavuus säilyi paremmin ravintovalmistetta saaneilla henkilöillä kuin heillä, jotka saivat lumeliuosta, Soininen sanoo.

Ravintovalmistetta myydään apteekeissa tuotenimellä Souvenaid. Kuukausiannoksen hinnaksi tulee 90–110 euroa, mikä vie pienituloisen rahoista pitkän pennin. 

Ravintovalmiste on mainittu Käypä hoito -suosituksessa 

Kela-korvattavuutta ei ole luvassa. Lain mukaan ravintovalmisteille voi hakea korvattavuutta vain silloin, jos niillä hoidetaan tiettyjä, melko harvinaisia oireita kuten esimerkiksi vaikeaa rasvojen imeytymishäiriötä.

Ravintovalmiste on mainittu jo nyt Alzheimerin taudin Käypä hoito -suosituksessa. Siellä sanotaan:

”Erityisesti Alzheimerin taudin hoitoon suunnitellun kliinisen ravintovalmisteen käytöllä voi olla vaikutusta tapahtumamuistiin varhaista Alzheimerin taudin sairastavilla, joilla ei ole käytössään muistisairauslääkettä.”

Lähteinä myös Itä-Suomen yliopisto, Nutricia Medical Oy:n ravitsemus- asiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Tiina Eriksson, kaypahoito.fi, terveyskirjasto.fi

Jari Holma

Tämä on ihan täyttä huijausta. Valmisteen vitamiini ja ja hivenainepitousuudet niin pieniä ettei niillä ole vaikutuksia .
Terveisin Jari Holma Anestesiologi ja Tehohoidon Erikoislääkäri

pian80v.esko

 Souvenaid-pullollisen keskeiset ainesosat:
300  mg EPA (kalaöljy), 1200 mg DHA (kalaöljy.

Vaimo sairastui alzheimerin tautiin ja tutkimme ravintoarvoja. Yllätyksekseni huomasin että tuossa on kahta hyvää kalaöljyä. Jo useamman vuoden on kirjoiteltu että molemmat, EPA ja DHA ovat hyviä, EPA ehkä parempi. Mutta niitä ei pidä nauttia samalla viikolla, pitää valita kumpaa alkaa käyttämään. Öljyt tietojen mukaan kumoavat toisensa vaikutuksen ja yhdessä nautittuna voi olla jopa haitallisia.

Itse olen syönyt e-epaa 650mg 2-6 kapselia päivässä, kaikki hyvin, mutta rahaa on mennyt paljon. 4 kk aikana pitää uusia ajokortti kun tulee 80v täyteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla