Apteekeissa kaupan oleva ravintovalmiste hidastaa varhaisen Alzheimerin taudin etenemistä. Valmisteen säännöllinen käyttö auttaa pitämään yllä ajattelu- ja toimintakykyä. 

Lisäksi muassa omega-3-rasvahappoja, antioksidantteja ja vitamiineja sisältävä ravintovalmiste hidastaa muistitoimintojen kannalta tärkeän hippokampuksen kutistumista.

Ravintovalmisteesta on tehty tutkimuksia aikaisemminkin, ja myös kahdessa aikaisemmassa tutkimuksessa osoitettiin valmisteen teho muistitoimintoihin. Aiemmissa tutkimuksissa saatiin selville, että valmisteesta on apua lievässä Alzheimerin taudissa.

Merkittäviä tuloksia 

Viimeisin tutkimus, jossa oli mukana myös suomalaisia koehenkilöitä, kohdistui varhaiseen Alzheimerin tautiin. Se on Alzheimerin taudin esiaste, jossa on kuitenkin jo todettu muistihäiriöitä ja niiden lisäksi muutoksia aivokuvissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koehenkilöiden tiedollista kykyä ja toimintakykyä mitattiin erilaisilla tehtäväsarjoilla. Kävi ilmi, että ravintovalmistetta saaneiden koehenkilöiden ajattelu- ja toimintakyky arjen tilanteissa pysyi parempana kuin verrokkiryhmällä. Tutkimusta Suomessa johtanut neurologian professori Hilkka Soininen Itä-Suomen yliopistosta sanoo tuloksia merkittäviksi.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Lisäksi hippokampuksen tilavuus säilyi paremmin ravintovalmistetta saaneilla henkilöillä kuin heillä, jotka saivat lumeliuosta, Soininen sanoo.

Ravintovalmistetta myydään apteekeissa tuotenimellä Souvenaid. Kuukausiannoksen hinnaksi tulee 90–110 euroa, mikä vie pienituloisen rahoista pitkän pennin. 

Ravintovalmiste on mainittu Käypä hoito -suosituksessa 

Kela-korvattavuutta ei ole luvassa. Lain mukaan ravintovalmisteille voi hakea korvattavuutta vain silloin, jos niillä hoidetaan tiettyjä, melko harvinaisia oireita kuten esimerkiksi vaikeaa rasvojen imeytymishäiriötä.

Ravintovalmiste on mainittu jo nyt Alzheimerin taudin Käypä hoito -suosituksessa. Siellä sanotaan:

”Erityisesti Alzheimerin taudin hoitoon suunnitellun kliinisen ravintovalmisteen käytöllä voi olla vaikutusta tapahtumamuistiin varhaista Alzheimerin taudin sairastavilla, joilla ei ole käytössään muistisairauslääkettä.”

Lähteinä myös Itä-Suomen yliopisto, Nutricia Medical Oy:n ravitsemus- asiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Tiina Eriksson, kaypahoito.fi, terveyskirjasto.fi

Muistisairaan omainen

”Erityisesti Alzheimerin taudin hoitoon suunnitellun kliinisen ravintovalmisteen käytöllä voi olla vaikutusta tapahtumamuistiin varhaista Alzheimerin taudin sairastavilla, joilla ei ole käytössään muistisairauslääkettä.” Lause on ympäripyöreä ja epämääräinen, voi tarkoittaa mitä vain Alzheimerin taudin hoitoon tai hidastamiseen tarkoitettua ravintovalmistetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla