Voiko nivelreumaa auttaa ravinnolla tai ravintolisillä? 54-vuotias

Kun yksittäisiltä reumapotilailta kysyy tätä, suuri osa heistä vastaa: ehdottomasti. Monet eivät siedä esimerkiksi punaista lihaa. Useat potilaista näyttävät pitävän kasvis- ja kalaruoista, joilla niveletkin pysyvät parempina. Miksi näin on, ei ole tieteen näkökulmasta mitenkään selvää, mutta väliäkö tuolla.

Kasvispitoisesta, hedelmiä sisältävästä ruokavaliosta saa vitamiineja ja luonnon anti­oksidantteja. Sen lisäksi tarvitaan kaloreita ja hyviä rasvoja, vaikkapa rypsiöljyä ja kalarasvoja, ja rasvan mukana tulevia vitamiineja. Myös valkuaisaineita tarvitaan riittävästi, ja niitähän saadaan etenkin lihasta ja kalasta.

D-vitamiinilisä on tarpeen aina, ja jos ruokavalio on syystä tai toisesta yksipuolinen, on monivitamiini-hivenainetabletista todennäköisesti hyötyä. Mutta ei pidä sortua antioksidanttitabletteihin tai ravintolisiin, joista voi olla päinvastoin haittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Katsopa Reumaliiton sivuilta (www.reumaliitto.fi), mitä tietoja siellä kerrotaan reumasta ja ravinnosta. Jos sinulla ei ole omaa nettiyhteyttä, terveyskeskuksen terveydenhoitaja voisi toimia nettioppaana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisätietoa reuman ravitsemushoidosta löytyy teoksesta: Reuma ja niveltulehdukset -luonnonmukainen hoito (Rauli Mäkelä). Kirjaa löytyy kirjastoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla