Olen 58-vuotias nainen. Minulla on päivittäin jomotusta ja arkuutta rinnoissa, etenkin nänneissä. Internet sanoo: olen raskaana. No, en todellakaan! Kipu kestää hetken ja on kuin salama iskisi nännistä sisään. Se toistuu tuon tuosta.-Kahdeksan lapsen mummi

Eläköön internet! Mutta asiaan. Tasannevuosiaan elävän naisen rintarauhaset eivät enää ole alttiita kuukautiskierron hormonimuutoksille. Fertiili-ikäisen naisen rinnathan voivat olla tuosta johtuen toistuvasti, syklisesti, arat ja kipeät. Tasannevuosien ei-syklisen rintarauhaskivun syitä ei täysin ymmärretä, ellei sitten potilas käytä vaihdevuosihormoneja. Nehän tarjoutuisivat tuolloin selitykseksi.

Kivun luonne ja haittaavuus onkin hyvä selvittää lääkärissä huolella ja varmistaa, että rintarauhasen anatomia on kunnossa. Siis että kyhmyjä ei löydy ja aristava kudos tunnistetaan. Mammografiakin tehdään herkästi, vaikka vain varmuuden vuoksi.

Kivun syy voi joskus löytyä rinnan alta, rintakehän seinämästä. Makeasti arka ja ärtynyt kylkiluun-kylkiruston-rintalastan liitos voi sekin iskeä kipusalamoita kertomasi tapaan. Sitä sanotaan Tietzen oireyhtymäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla