Lapsettomuudesta kärsivä henkilö on huolestunut diabetesriskistään. Mitä tähän sanoo omalääkäri Risto Laitila? Voit lähettää hänelle myös oman kysymyksesi mistä tahansa aiheesta.

Hei, kerrotko insuliiniresistenssistä? Minulle on määrätty Metformin-lääke.
Onko diabeteksen puhkeaminen väistämätöntä vai voiko sen vielä välttää?

Minulla on normaalit paastosokeriarvot, sokerirasitustestiä ei ole tehty. Painoindeksi on 33. Olemme mieheni kanssa kärsineet lapsettomuudesta, ja tästä syystä on aloitettu Metformin-lääkitys.

Nimimerkki Insuliiniresistenssi

Insuliiniresistenssi on metabolisenoireyhtymän ytimessä. Siihen vaikuttaa niin meidän perimämme kuin ruuan energiakuorma, hiilihydraatit ja rasvat. Insuliinin teho hiipuu. Lihas-, rasva- ja maksasolut eivät avaa solukalvojaan, kun insuliini koputtaa ovelle, jotta sokeri pääsisi sisään. Tähän haima reagoi lisäämällä insuliinin tuottoa.

Toisilla haima jaksaa pitempään kuin toisilla. Tämä vaikuttaa verenkierrossa
kulkevan sokerin määrään ja lisää sitä triglyä ja härskiintymisherkkää LDL-kolesterolia, jota maksa verenkiertoon puskee.

Linkki on PCO-oireyhtymään elimunasarjojen monirakkulatautiin, joka voi haitata raskauden käynnistymistä,mutta yksin metabolinen oireyhtymä ei käsittääkseni heikennä raskaustoiveita.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: