Kakkostyypin diabetes on elintapasairaus, jonka puhkeamista voi ehkäistä paljon itse. Katso viisi vaaranmerkkiä ja korjaa tapasi ennen kuin on liian myöhäistä.

1. Kärsit keskivartalolihavuudesta. Naisilla vyötärönympärys yli 90 senttiä, miehillä yli 100 senttiä.

2. Veren rasva-arvot eivät ole kohdallaan: HDL eli hyvä kolesteroli alle 1,1; triglyseridit yli 1,7; LDL eli huono kolesteroli yli 2,5 ja kokonaiskolesteroli yli 4,5.

3. Verenpaineesi on kohonnut: yli 130/80.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Sinulla on lisääntynyt veren hyytymistaipumus, mikä tarkoittaa sitä, että verihiutaleet takertuvat toisiinsa ja kehittävät veritulppia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Insuliiniresistenssi: se on tila, jossa keho tarvitsee yhä enemmän insuliinia pitämään verensokeria kurissa. Jos sisäelinten ympärillä on rasvaa, haima väsyy eikä jaksa tuottaa riittävästi insuliinia. Näin verensokeri alkaa hiljalleen nousta, ja lopulta diabetes puhkeaa.

Mitä useammasta kohdasta tunnistat itsesi, sitä suurempi on sairastumisriskisi kakkostyypin diabetekseen.

25.3.2015 Toimituksen lisäys: Juttuun on lisätty maininta kakkostyypin diabetes.

Kyllä minäkin ihmettelin toimituksen asennetta terveyteen. Uhkia ja terveysepäilyjä on tarjolla missä vain. Pitäisi auttaa terveydestään huolehtivia tarkkailemaan mitattavia asioita ilman pelkoa siitä, että tauti on jo saattanut iskeä.

Onko jutun kirjoittaja liikkumaton pullukka, joka ottaa jokaisen aamun vastaan onnenkauppana?

Otsikon "5 merkkiä siitä, että saatat olla sairastumassa diabetekseen" voisi kirjoittaa terveyttä edistävään asuun. Mutta mitäpä tässä journalisteja neuvomaan. Käykää labrassa ja vaviskaa!  

Vierailija

jutussa mainitut keskivartalon lihavuus vyötärömitat ovat nykyisin miehillä 90 cm ja naisilla 80 cm. Mitta otetaan n.1,5 - 2 cm navan yläpuolelta.

Tuollaiset laboratorio-ohjeistuksista  ja terveystiedon nettisivuilta kopioidut kahvipöytäjournalismin kukkaset eivät kovasti sykähdytä. Totta kai joku ottaa mittaa itsestään niidenkin avulla. Mutta siinäkö on vastine tilaajamaksulle?

Olisi hyödyllistä saada lukea juttuja aikuisaineenvaihdunnan häiriöiden  korjaamisen keinoista ja hoitovasteista,  jos hoito-ohjelmia noudatetaan ja veriarvoja tarkkaillaan huolellisesti.

Kyllä seniorilukija oivaltaa nopeasti, onko juttua edes yritetty rakentaa journalistisella yrityksellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla