Jos havahdut öisin siihen, että puolisosi tuuppii sinua hereille, kannattaa selvittää, sairastatko uniapneaa. Uniapnea voi altistaa myös diabetekselle ja korkealle verenpaineelle.

Kymmenisen prosenttia kuorsaavista sairastaa uniapneaa.
Ensimmäisenä oireet havaitsee yleensä petikumppani, joka huolestuu kuorsausta katkovista tauoista ja tauot päättävistä korahduksista.

Tilanteeseen ei kannata tottua ja alistua, sillä hoitamaton uniapnea aiheuttaa päiväsaikaan väsymystä, päänsärkyä, keskittymisvaikeuksia ja masentuneisuutta.

Myös toistuva torkahtelu päivän mittaan saattaa viestiä uniapneasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkäkestoisena uniapnea altistaa korkealle verenpaineelle, sydän- ja verisuonitaudeille, halvauksille ja diabetekselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hengityskatkos on hälytysmerkki

Nukkuessa vartalo ja hengitysteiden lihakset rentoutuvat. Jos nenä, suu, nielu ja kurkunpää rentoutuvat liikaa, hengityskoneisto alkaa ikään kuin yskiä. Suunnilleen tätä on harmiton kuorsaus.

Jos hengitystiet ahtautuvat kokonaan, hengitys katkeaa. Tätä puolestaan kutsutaan apneaksi. Apneassa hengityskatkoksen pituus vaihtelee 10 sekunnista minuuttiin. Kun veren happipitoisuus alkaa laskea, aivot herättelevät nukkujan automaattisesti. Stressitaso kohoaa, hengitys starttaa ja uni häiriintyy – myös vierustoverin uni.

Harvinaisemmassa keskushermostoperäisessä uniapneassa hengityskatkokset johtuvat aivojen ja hengitystä ylläpitävien lihasten välisistä tiedonsiirto-ongelmista. Tällaista sentraalista uniapneaa esiintyy lähinnä vanhuksilla sekä sydämen vajaatoiminnan ja erilaisten halvausten yhteydessä.

Naisilla yllättävän yleistä

Naisten uniapnea on luultua yleisempää, sillä uniapneaa pidettiin pitkään ylipainoisten keski-ikäisten miesten sairautena.

Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla uniapneaa esiintyy yhtä paljon kuin miehillä, mutta sairautta on vaikeampi havaita, sillä naisten uniapneassa hengitystiet sulkeutuvat vain osittain.

Pitääkö tässä huolestua?

Jos kumppani tökkii yöllä ja väsymys painaa päivällä, on syytä selvittää, onko kyseessä uniapnea.

Uniapnean öisiä oireita saattavat olla myös toistuvat heräämiset, lukuisat wc:ssä käynnit, tukehtumistuntemukset, painajaiset ja hikoilu.

Ylipaino altistaa uniapnealle. Mahdollisen ylipainon voi laskea yksinkertaisella kaavalla: pituus kertaa pituus jaettuna painolla (esimerkiksi 1,80x1,80/85). Jos tulos on yli 25, kyseessä on ylipaino. Yli 30:n menevä tulos luetaan lihavuudeksi.

Uniapnean riski kasvaa myös, jos kaulan ympärysmitta on naisella yli 40 senttimetriä ja miehellä yli 43.

Perintötekijät riskinä

Perintötekijät vaikuttavat nielun lihassäikeiden koostumukseen, mikä puolestaan vaikuttaa uniapnean puhkeamiseen. Uniapnea kulkee ainakin jossain määrin suvuissa.

Hoitoa ja helpotusta uniapneaan voi löytää sekä elämäntaparemontilla että yöllisellä ylipainehoidolla. Ylipainehoidossa nukkuja käyttää maskia tai nenäkanyyliä, johon ohjataan kevyesti paineistettua ilmaa. Ilma pitää ylemmät hengitystiet avoimina.

Jos hengitysteiden tukkeutumiseen on rakenteellinen syy, se voidaan korjata leikkauksella.

Elämäntaparemontin resepti on yksinkertainen. Paino alas, lisää liikuntaa ja terveellinen ruokavalio. Jos uniapnea on ehtinyt viedä tarmon ja voimat, elämäntaparemontti on aloitettava viisaasti.
Alkoholi ja tupakointi ovat myrkkyä myös uniapneassa.

Oikotietä ei ole paitsi ehkä yksi. Kuorsaus ja hengityskatkokset pahenevat selällään nukkuessa. Selällään kiepsahtamista voi estää ompelemalla tennispallon taskuun pyjaman selkäpuolelle tai totuttelemalla kevyeen uniselkäreppuun.

Lähteet: www.uniapnea.fi ja Hengitysliitto

Vierailija

Voi apua! Sain painoindeksin 0.042 (1.68x1.68/67). Siis olen aika alipainoinen. Tennispallojuttuun olen kyllästynyt; en ole ainakaan 10 vuoteen pystynyt nukkumaan selälläni koska jos nukahdan maatessani selällä, herään heti siihen että hengitys salpautuu. Ei tarvita tennispalloja,  ei niin. Juttu alkaa olettamalla että kaikilla on puoliso joka tuuppii kuorsaajaa hereille. Ehkei kaikilla ole puolisoa ja kaikki puolisot eivät nuku samassa sängyssä eikä edes samassa huoneessa.

Visitor

Mikäli tekstiin kirjoitetaan tällainen virke "Jos uniapnea on ehtinyt viedä tarmon ja voimat, elämäntaparemontti on aloitettava viisaasti.", niin olisi toivottavaa,, että kerrottaisiin myös miten elämäntaparemontti aloitetaan viisaasti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla