Moni pelkää kolesterolia alentavan statiinilääkityksen saadessaan, että ne aiheuttavat vaikeita sivuvaikutuksia. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila kertoo, mitä tapahtuu, jos lääkärin kirjoittamat statiinit jättää syömättä.

Katso myös muut Riston vastaanotolla -videosarjan osat:

Riston vastaanotolla: Miten kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan?

Riston vastaanotolla: Voivatko oireeni johtua kilpirauhasen liikatoiminnasta?

Riston vastaanotolla: Näin tunnistat hoitoa vaativan eteisvärinän

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Riston vastaanotolla: Outo oire – voiko se olla syöpää?

Riston vastaanotolla: Näin eroon turvotuksesta ja vatsakivuista

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Riston vastaanotolla: Tästä johtuu olkapääkipu

Riston vastaanotolla: Polvessa on nivelrikko – mitä tehdä? 

Riston vastaanotolla: Kolme tapaa tunnistaa aivoverenkiertohäiriö

Potilasasiamiehelle töitä

Noh kuinkas sitten kävikää... 5 vuoden ajan pyysin lähetettä varastorautatutkimukseen, mutta se evättiin aina hyvän hemoglobiiniarvon vuoksi.

Eikun alkuun:
Kilpirauhasen pitkään oleminen vajaatoiminnan rajalla aiheutti vakavan anemian ja kolesterolin nousuun.
Ja sitä sitten alettiin hoitaa statiineilla. Tuli mulle kyllä ihan puskista, että statiineilla "hoituisi" kilpirauhasarvot kuntoon (aivolisäkeperäinen eli sentraalinen) ja veren rauta-arvot nousuun.
Kieltäydyin statiineista, jolloin diagnoosiin lisättiin masennus- ja ahdistus ilman että kertomani oireet olisivat viitanneet kumpaankaan ja se oli testein poissuljettu aiemmin kolmesti.

Lopulta varastorauta oli niin vähissä, että huimauksen takia päädyin päivystykseen ja suoraan tiputukseen. Nyt siis syödään rautaa ja kunhan rauta-arvot kohoavat 100, niin sitten jos arvauskeskuksessa kohdalle osuva lääkäri suostuu tutkituttamaan kilpparia.

Yhdestoista lääkäri sentään suostui ferritiinin testauttamaan ja 12 lääkäri vakavan raudanpuuteanemian diagnosoi vaikka 11 lääkäriä 140 hemoglobiinilukeman vuoksi väitti, ettei ole mahdollista anemia. Vaan sepä oli. Ja on edelleen.
Ferritiiniarvo 14 (vakavan anemian alaraja 30), joten voipi pari vuotta vierähtää ennen kuin ferritiinit on kohdillaan ja tutkimukset jatkuu.

Ikää 45.

Sisältö jatkuu mainoksen alla