ET-lehden lukija epäilee, ettei ruis sovi hänen vatsalleen. Voiko ruis vahingoittaa suolta? ET:n omalääkäri vastaa. 

Ruis ei taida sopia vatsalleni. Uloste on löysää, joskus ripulimaista. Turvottaa ja suolikaasut kiusaavat. Voiko ruis vahingoittaa suoltani? Onko olemassa testiä, joka kertoo, mikä on vialla? En siedä myöskään maitoa. Olen 68-vuotias, muuten terve nainen.
Ruis

 

Rukiin kuitu, niin maailmanmestariluokkaa kuin onkin, ei sovi kaikille. Etenkin osa ärtyvä suoli -potilaista, ne joille liukenematon ravintokuitu tuottaa ongelmia, saavat helpotusta hyvästeltyään ruisleivän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisaalta, kun kerrot karttavasi maitoa, tulee mieleen, että ei kai vaivasi ole keliakia? Hoitamattomassa keliakiassa kun laktoosi, siis maidon sokeri, ei pilkkoudu laktaasientsyymin puutteessa imeytyviksi sokereiksi. Keliakian kaverina on siis myös laktoosi-intoleranssi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Usein vanhemmalla iällä puhjennut keliakia tahtoo jäädä huomaamatta ja potilaat oireilevat pitkään ”turhaan”, ennen kuin keliakia hoksataan. Mutta jos viljatuotteista se on pelkkä ruis, jota suolesi noin keljusti hylkii, niin sitten se on tuo kuitu-juttu.

Ja ne vaarat. Keliakiassa rukiin syöminen on oikeasti vaarallista: suolen nukka vaurioituu, jolloin rauta ja hivenaineet eivät imeydy. Suolisto-oireiden kumppaniksi kehittyy anemia ja muuta murhetta. Ärtyvää suolta rukiin kuitu taas ei vaurioita, vaikka oireita tulisikin.

Keliakiaan on olemassa verikoetestejä, mutta mahalaukun tähystys se vasta koepalatutkimusten jälkeen kertoo, onko tautia vai ei.

Kuituherkkyyden voi varmentaa vain jättämällä rukiin pois ja popsimalla ruisleipää suolen rauhoituttua uudelleen. Uusiutuvat oireet sitten varmistavat oireitten yhteyden rukiin kuituun.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla