Mustikan antosyaanit hoitavat terveyttä monin tavoin.

Vahvat väriaineet

Mustikan terveysvaikutusten uskotaan johtuvan antosyaaneista. Ne antavat marjoille, hedelmille ja kukille sinisen, punaisen tai violetin värin. Antosyaanit suojaavat kasvia UV-säteilyltä ja taudeilta, estävät solujen hapettumista ja tuhoavat mikrobeja. Eniten antosyaaneja on tummansinisissä marjoissa.

Kansantautien kampittaja

Mustikoiden syöminen auttaa vähentämään matala-asteista tulehdusta, elimistössä hiljaa kytevää kudosten ärsytystilaa, joka altistaa pitkäaikaisille kansantaudeille. On saatu viitteitä myös siitä, että mustikka voi edistää aivoverenkiertoa ja kohentaa muistia. Lisäksi se voi auttaa ehkäisemään kakkostyypin diabetesta.

Mustikka sisältää myös runsaasti kuitua sekä C- ja E-vitamiineja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Parantaa näköä

Antosyaanien on todettu edistävän pienten hiussuonien verenkiertoa, mikä vaikuttaa myös silmien toimintaan. Mustikkaa on käytetty hämäränäön parantamiseen, vaikka vaikutusta ei ole todennettu tieteellisesti. Mustikoiden syöminen saattaa ehkäistä myös silmien väsymisoireita ja parantaa glaukoomapotilaiden näkökykyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puolitoista desiä päivässä

Noin puolitoista desiä mustikoita päivittäin edistää terveyttä. Marjojen kuumentaminen pienentää jonkin verran niiden antosyaanipitoisuutta. Pakastus on paras tapa, jos haluaa säilöä mustikan terveelliset ainesosat tehokkaasti talven varalle.

Asiantuntijana dosentti, tutkija Riitta Törrönen, Itä-Suomen yliopisto.

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 15/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla