Liian pitkät ateriavälit voivat johtaa hotkimiseen. Siksi kannattaa syödä 1–3 pientä välipalaa. Hyvä välipala on kuin pieni ateria, jossa on kasviksia, maitotuotteita ja kuituja.

1. Ruista reppuun 

Ruisleipävälipala kasviksilla tai hedelmällä ryyditettynä nostaa verensokeria ja vireystasoa tasaisesti.

Rukiin ja muiden täysjyväviljojen, kasvisten sekä hedelmien hiilihydraatit sisältävät suolistossa sulamatonta ravintokuitua, joka ehkäisee myös ummetusta. Samalla ne pitävät kolesterolia aisoissa.

2. Puurojen paluu

Valmispuuroissa on nykyään vaikka minkälaisia makuvaihtoehtoja, ja puuropussia on näppärä kantaa mukana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun puuron sekaan tiputtaa vielä kourallisen marjoja, niin puuro piristyy vitamiineista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Tähteet kunniaan

Vaikka kauppojen hyllyt notkuvat houkuttelevia välipalakeksejä ja -patukoita, eilisen ruuan tähteitä ei kannata unohtaa.

Pari lihapullaa ja edellisen päivän raasteet leivän päälle, lasi maitoa ja pieni hedelmä ajavat saman asian kuin kallis patukka.

4. Rahkasta voimaa

Proteiinipitoinen maitorahka on sopivasti täyttävä suosikkivälipala.

Terveellisin on maustamaton maitorahka, jonka sekaan voi itse lisätä hedelmiä, marjoja, pähkinöitä tai vaikkapa mysliä.

5. Vaivattomasti

Jos välipala herkästi unohtuu, siitä kannattaa tehdä mahdollisimman vaivaton.

Esimerkiksi kourallinen marjoja ja toinen kourallinen pähkinöitä perään riittää mainiosti. Näitäkin saa lähikaupasta valmiina annospusseina.

6. Pieni herkku

Joskus tekee mieli makeaa, eikä aina ole pakko harata mielitekoa vastaan.

Onhan tuore pulla ihanaa! Terveellisempi vaihtoehto on vaikka marja-muffini, jossa margariini on korvattu öljyllä, tai itse tehty korvapuusti, jonka sisään on kaneli-sokeri-voiseoksen sijaan sipaistu omenahilloa.

Lähteet: Soili Soisalo, Ruokakulttuuriyhdistys Ruukku ry; Soili Soisalo ja Eeva Voutilainen: Ruokarytmi. Tammi.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 21/2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla