Välimerellinen oliiviöljy kuulostaa houkuttelevalta ja sillekin on paikkansa, mutta terveyttään ajatteleva valitsee arkikäyttöön rypsin.

Tuttu ja kotimainen, ehkä vähän väritön ulkomaisiin verrattuna, mutta ravintoarvoltaan ehdottomasti ykkönen. Se on rypsiöljy.

Sanokoot voin puolesta puhuvat mitä tahansa, mutta tutkimuksissa pehmeä rasva eli kasviöljyt ja kasvirasvalevitteet on todistettu terveellisemmiksi kuin kova rasva.

Entä millä perusteella kasviöljy kannattaa valita? Terveyden kannalta paras on öljy, jossa on mahdollisimman paljon tyydyttymättömiä rasvahapposidoksia. Nämä rasvahapposidokset ovat joustavia, ja siksi ne auttavat esimerkiksi verisuonien solukkoa pysymään kimmoisana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rypsissä on paras rasvahappokoostumus

Ravitsemussuosituksissa tarjotaan arkikäyttöön rypsiöljyä, koska se on edullista ja siinä on paras rasvahappokoostumus. Elimistö tarvitsee päivittäin vähintään pari grammaa omega-3-rasvahappoja. Sen saa, kun syö 100 gramman palasen rasvaista kalaa, kourallisen saksanpähkinöitä tai nauttii pari ruokalusikallista rypsiöljyä. Oliiviöljykin on terveellistä, mutta omegakolmosia siinä on häviävän pieni määrä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurin määrä omengakolmosia on pellavasiemenöljyssä, joka sopii nautittavaksi lusikalla tai kylmien ruokien mausteena.

Vältä kookosöljyä ja palmuöljyä, sillä niissä on runsaasti epäterveellistä tyydyttynyttä rasvaa.

Lähteet: www.fineli.fi

www.margariinitiedotus.fi

dosentti Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta

No jaa, Antti Heikkilän mukaan taisi olla niin että rypsiöljyn oikea paikka perheessä on polkupyörän kettingeissä. Ja se ainoa paikka. Taisi vielä kertoilla syytäkin tähän. 

Ota näistä sitten selvää. Välillä tuntuu siltä että kotimaisuus jyrää yli eikä niinkään terveellisyys. Toisalta ruokamaailmassa pyörii erilaisia terveellisyysrendejä ja -väittämiä jo yli yhden sukupolven tarpeiksi. 

Ainahan tietysti löytyy ensikertalaislukjioita näihin rasvakeskusteluihin, mutta onko tiede tosiaan noin heikoilla, että lähes vuosittain joku jostakin ilmestyy vakuuttelemaan milloin minkäkin öljyn terveellisyyttä.

Näyttää tulleen kriittistä palautetta kiitettävästi, joten kirjoittajan olisi pitänyt paneutua aiheesen asiallisella nöyryydellä ennen kirjoittamista. Kansalaisten tietotaso on varsin hyvä ja kirjoittajan yrittämä propaganda ei uppoa. Rahasta näyttää köyhä taiteilija kirjoittavan mitä tahansa. Olisi varmaan kunniakkaampaa kuolla nälkään, kuin tahrata nimensä julkisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla