Marja-Liisa Metso on syntynyt vuonna 1941 Helsingissä. Hän harrastaa lukemista, ulkoilua sekä konserteissa ja näyttelyissä käymistä.
Marja-Liisa Metso on syntynyt vuonna 1941 Helsingissä. Hän harrastaa lukemista, ulkoilua sekä konserteissa ja näyttelyissä käymistä.

Tinnittää, oksettaa, huimaa. Sähköyliherkkä Marja-Liisa Metso, 74, saa oireita esimerkiksi kännyköiden, tietokonien ja loisteputkien lähellä. Hän on joutunut kohtaamaan paljon mitätöintiä.

Marja-Liisa Metso avaa kerrostaloasuntonsa oven. Kädenpuristus on reipas ja katse utelias.

– Olen juuri muuttamassa, ja täällä on vielä vähän remontti kesken, hän sanoo ja esittelee huoneita.

Marja-Liisan koti näyttää miltä tahansa remonotoidulta asunnolta, mutta uusien pintojen alle lattiaan, kattoon ja seiniin on asennettu suojaavaa lasikuituverkkoa, jonka pitäisi vaimentaa ulkoa päin tulevaa sähkömagneettista säteilyä. Ikkunoiden ja oviaukkojen edessä on valkoista Sveitsistä tilattua harsokangasta, jonka tarkoitus on sama kuin lasikuituverkon.

– Saa nähdä, millaiseksi tämä tila lopulta osoittautuu, mutta odotan ja toivon, että oireeni lievenisivät ja että vahvistuisin vähitellen. Olen asunut viitisen vuotta Sääksmäellä lapsuudenkodissani, ja siellä oleva sähkölämmitys huonontaa vointiani.

Tietokoneet paljastivat syyn

Marja-Liisa kärsii sähköherkkyydestä. Hän saa muun muassa kännyköiden, niiden tukiasemien, tietokoneiden, loisteputkien ja led-valojen lähellä oireita. Hänellä ei ole kotonaan tietokonetta, televisiota eikä loisteputkia. Kännykkä on, mutta sitä hän käyttää hyvin harvoin.

Marja-Liisa kertoo tilanteestaan rauhallisesti, avoimesti ja monisanaisesti.

– Sähkökenttien vaikutuspiirissä korvissani alkaa tinnittää, tulee oksettava ja huimaava olo, päähän paineen tunne. Rintakehässä saattaa tuntua puristusta ja saan rytmihäiriöitä.

"Kun töihin tuli tietokoneet ja reagoin niille voimakkaasti, tajusin, mistä on kyse."

Oireet alkoivat vähitellen, jo nuorena aikuisena töissä ollessa.

– Minulla oli selittämättämiä huonon olon jaksoja ja kuumeilua. Kerran kroppaani tuli tunnottomia alueita ja sain lähetteen neurologisiin tutkimuksiin, mutta mitään ei löytynyt. Vasta kun töihin tuli tietokoneet ja reagoin niille voimakkaasti, osasin alkaa etsiä syytä. Ymmärsin, että oireiden takana oli herkistyminen sähkömagneettiselle säteilylle.

Työpaikalla joustettiin

Marja-Liisa oli tuolloin töissä kuntoutussuunnittelijana Vakuutusalan kuntoutuskeskuksessa. Hän oli mukana suunnittelemassa kuntoutuksia ja uudelleenkoulutuksia liikenne- ja työtapaturmissa vammautuneille.

– Pidin työstäni paljon. Se oli yhteistyötä monien eri tahojen kanssa, näköalapaikka yhteiskuntaan, Marja-Liisa sanoo.

Paikat, joissa on paljon ihmisiä kännyköineen, ovat Marja-Liisalle vaikeita.

Hän pystyi olemaan työssä 62-vuotiaaksi, sillä työpaikalla oli mahdollista tehdä erityisjärjestelyjä.

– Koska en voinut käyttää tietokonetta, sain muun muassa sanella antamamme lausunnot.

Sähköhaitat minimiin

Sähköherkkyys rajoittaa Marja-Liisan elämää. Hän kävisi mielellään enemmänkin näyttelyissä ja konserteissa, mutta saleissa on paljon tekniikkaa, mikä aiheuttaa huonoa oloa.

Yleensäkin paikat, joissa on paljon ihmisiä kännyköineen, ovat vaikeita. Puheliaana ihmisenä Marja-Liisasta on mukava viettää aikaa ystävien seurassa, mutta tapaamispaikka pitää miettiä tarkkaan.

"Kesällä kävelen paljain jaloin. Myös vesi poistaa sähköisyyttä."

– Ei nykyään voi tietenkään kokonaan välttää sähkön vaikutuksia, mutta olennaisinta sähköherkälle onkin minimoida haittoja. Uusi asuntoni on pyritty remontoimaan niin, että sähköaltistus olisi mahdollisimman vähäistä.

Marja-Liisa on oppinut keinoja, joilla hän voi edistää jaksamistaan.

– Kesällä tuntuu hyvältä kävellä paljain jaloin, se tuntuu maadoittavan. Myös vesi poistaa sähköisyyttä, esimerkiksi uiminen ja suihkussa käyminen helpottavat.

"Eräskin lääkäri totesi, ettei sähköherkkyyttä ole olemassakaan."

Jospa löytäisin kumppanin

Ystävät ovat enimmäkseen ymmärtäneet Marja-Liisan tilanteen, mutta lääkäreiden apuun sen sijaan ei ole voinut luottaa.

– Olen kohdannut mitätöintiä monta kertaa. Eräskin lääkäri tokaisi, että ei sähköherkkyyttä ole olemassakaan.

Silloin kun vähättely on tullut lähipiiristä, se on tuntunut kaikkein pahimmalta. Pari vuotta sitten elämässä oli vaihe, jolloin Marja-Liisan oli vaikea löytää elämälleen merkitystä. Oireet tuntuivat sietämättömiltä.

– Sähköherkän elämä on vuoristorataa. Yhdessä hetkessä olo tuntuu hyvältä, mutta jatkuvasti sähköistyvässä yhteiskunnassa tilanteet muuttuvat elämä yhtäkkiä – ja tuleekin uusi altistaja.

Vähitellen toivo sai jalansijaa, ja nyt muutto takaisin Helsinkiin ystävien ja edesmenneen miehen lasten perheiden lähelle tuntuu hyvältä.

– Aion liittyä johonkin eläkeläisjärjestöön ja lähteä tansseihin. Ihmisen ei ole hyvä olla yksin. Jospa löytäisin vielä kumppaninkin, Marja-Liisa sanoo ja hymyilee.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2015.

Kuka Marja-Liisa Metso Syntynyt 1941 Helsingissä. Leski, asuu Helsingissä yksin. Harrastaa lukemista, ulkoilua sekä konsertteissa ja näyttelyissä käymistä

Perustyömalli

Sähköyliherkkyydestä kärsivä Marja-Liisa: "Lääkäritkin ovat vähätelleet oireitani"

Sähköyliherkkyysoireita ei aiheuta kännykkäsäteily tai muu sähkömagneettinen säteily, kuten halutaan väittää. Sähköyliherkkyysoireita aiheuttaa materiaalien synnyttämä sähkökenttä, mutta sitä ei haluta myöntää jotta saadaan myydä sähkömagneettisia kenttiä vaimentavia tuotteita. Meillä on Facebook ryhmiä ja sähköyliherkkien yhdistyksiä, jotka eivät hyväksy mitään kritiikkiä sähköyliherkkyyden aiheuttajasta. Sähköyliherkät kärsivät kun sähköyliherkkyysoireita aiheuttavista todellisista syistä ei...
Lue kommentti
Tietokirjailija

Sähköyliherkkyydestä kärsivä Marja-Liisa: "Lääkäritkin ovat vähätelleet oireitani"

Kommentti loukkaa vammaisryhmää. Euroopan ympäristölääketieteen akatemialla (EUROPAEM) on sähköherkkyyden hoitosuositus, jossa ei pidetä sähköherkkyyttä psykosomaattisena: Belyaev I, Dean A, Eger H, Hubmann G, Jandrisovits R, Kern M, Kundi M, Moshammer H, Lercher P, Müller K, Oberfeld G, Ohnsorge P, Pelzmann P, Scheingraber C, Thill R. EUROPAEM EMF Guideline 2016 for the prevention, diagnosis and treatment of EMF-related health problems and illnesses. Rev Environ Health. 2016 Sep 1;31(3):363-97...
Lue kommentti

Moni jätti ottamatta influenssarokotuksen tänä talvena. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila kertoo, miksi rokotuksen ottaminen on tärkeää.

ET:n omalääkäri Risto Laitilan supersuosittu Riston vastaanotolla -videosarja jatkuu taas tänä keväänä. Luvassa on kymmenen uutta, mielenkiintoista jaksoa, joissa keskustellaan ET:n lukijoita askarruttavista terveysasioista. 

Katso video yllä!

Täältä näet kaikki aiemmat videosarjan osat.

Kova rajat harvemmin kaunistavat. Meikin huolellinen häivytys takaa kauniin lopputuloksen. Neljän askeleen meikillä korostat kasvojesi parhaita puolia ja saat raikkaan lopputuloksen.

Elinvoimainen ja virkeä meikki syntyy lisäämällä volyymia ja väriä silmien alueelle sekä valoisuutta iholle.

Tee ensimmäiseksi pohjameikki. Muista: mitä ohuempi meikkivoide, sitä tasaisemmalta iho näyttää. Sen jälkeen voit loihtia kasvoille väriä, hohtoa ja syvyyttä näillä vinkeillä:

1. Punaa poskille

Poskipuna tuo kasvoille eloa ja raikastaa koko ilmeen hetkessä. Voidemaiset poskipunat levittyvät kauniisti myös juonteiselle iholle. Pyörittele poskipunaa huolella!

 1. Voidemainen poskipuna levittyy parhaiten sormin. Taputtele punaa poskiluun korkeimpaan kohtaan ja häivytä taputellen kohti ohimoa ja otsaa. On tärkeää taputella väriä iholle niin kauan, ettei selkeitä rajoja ole esillä.
 2. Jos käytät puuterista poskipunaa, pyöräytä sivellin ensin poskipunapannussa ja sitten kämmenselässä. Sivele poskipunaa niin kevyesti iholle, että sivellin juuri ja juuri koskettaa ihoa. Häivytä, kunnes rajaa ei ole näkyvissä.
 3. Lisää tarvittaessa hiukan väriä poskiluulle ja aivan aavistus sen alapuolelle. Häivytä.

2. Hohtoa kasvoille

Erilaiset hohde- ja korostustuotteet ovat yhä suositumpia. Niillä tuot valoa kasvoillesi ja korostat niiden korkeimpia kohtia – niitä, joihin valo muutenkin osuu ensimmäisenä.

 1. Sipaise hohde- tai korostustuotetta aivan poskipään korkeimpaan kohtaan sekä kulmaluulle.
 2. Levitä nestemäinen korostustuote meikkivoiteen alle vain poskien alueelle. Voit taputella sitä hippusen myös kulmaluulle valmiin meikin päälle.
 3. Puuterimaista korostustuotetta sipaistaan viimeisenä vaiheena aavistus puuterin tai meikkivoiteen päälle. Taputtele mahdollinen liika hohde sormin pois.

3. Kulmat kuntoon

Kulmakarvat kehystävät kasvoja ja tuovat niihin ryhtiä.

 1. Harjaa kulmat luonnollisiksi.
 2. Harvakarvaisiin kulmiin voi piirtää aukkokohtiin kulmakynällä karvamaisia vetoja. Ohuita tai hentoja kulmia voi lisäksi tuuheuttaa kuitukulmavärillä tai puuterimaisella kulmavärillä.
 3. Harjaa aina lopuksi kulmat läpi kulmaharjalla, jotta kynän/värin jälki pehmenee ja rajat häivyttyvät luonnollisemmiksi.

4. Syvyyttä silmiin

Laskeutuneet luomet "kohoavat", kun levität liikkuvalle luomelle vaaleaa sävyä ja häivytät silmäkulman kohdalle luomivakoon tummaa sävyä. 

Kun käytät silmämeikkiin kolmea sävyä, värit sulautuvat toisiinsa ja silmämeikistä tulee kauniin utuinen. 

 1. Pohjusta luomet ensin peiteaineella tai luomenpohjustusaineella. Puuteroi tarvittaessa.
 2. Levitä vaaleaa luomivärisävyä koko liikkuvalle luomelle.
 3. Nappaa sitten siveltimeen hiukan tummempaa sävyä ja häivytä sitä luomivakoon ja aavistuksen verran silmäkulmasta viuhkamaisesti ulospäin. Häivytä väriä niin kauan edestakaisin liikkein ja pyöreästi sivellen, ettei varsinaista rajaa ole näkyvissä.
 4. Ota siveltimeen hiukan vielä tummempaa luomiväriä ja levitä sitä aavistuksen keskemmälle luomivakoon. Häivytä samalla tyylillä rajattomaksi.
 5. Rajaa kynällä vain yläluomi, se nostaa katsetta. Muista taivuttaa ripset ja levitä ripsiväriä.