Lomalento luvassa, lääkitys linjassa ja kunto kantimissa? Matkailulääkäri vinkkaa, miten lennät terveesti ja turvallisesti.

Voiko sairaana tai toipilaana lähteä lentomatkalle?

Eipä mielellään. Lentomatka on terveellekin keholle usein jonkinmoinen koettelemus, sillä koneen matkustamossa ilmanpaine on säädetty vastaamaan noin 2300 metrin korkeutta merenpinnan tasolta katsottuna.

Olet lentomatkan ajan ikään kuin korkealla vuoristossa ja hengität koneessa ohuempaa ilmaa.
 
Koneen ilmanpaine on omiaan pahentamaan erinäisiä taudinoireita, kuten sydämen ja munuaisten vajaatoimintaa tai ahtauttavien keuhkosairauksien hengenahdistusoireita.

Krooniset sairaudet on siksi syytä hoitaa hyvälle tolalle ennen lentomatkaa.

Karkea nyrkkisääntö sanoo, että ellet esimerkiksi pysty kävelemään 50–100 metriä hengästymättä, et voi lähteä lentomatkalle.

Voinko ottaa lääkkeeni mukaan matkustamoon?

Voit kyllä – ja pitääkin! Varaa koneeseen ainakin reseptilääkkeesi ja muut lääkkeet, joita käytät säännöllisesti.

Lääkkeitä olisi hyvä olla mukana 1–2 viikon ylimääräisiin tarpeisiin, jos kotiinpaluu sattuisi jostakin syystä viivästymään.

Erityisen tärkeää on muistaa pakata käsipakaasiin oireita lievittävä lääkitys.

Astmaa tai muita hengityselinsairauksia potevilla on syytä olla kassissaan avaava inhalaattori, sepelvaltimotautia sairastavilla muun muassa nitrot ja diabeetikoilla insuliinit.

Ota käsimatkatavaroihin myös lääkereseptisi. Lentokenttien ja tullien turvatarkastusta varten voit pyytää lääkäriltä tai apteekista englanniksi kirjoitetun todistuksen, jossa listataan lääkityksesi.

Onko lentokoneessa lääkkeitä, jos omani ovat lastiruumassa ja saan oireita?

Koneessa on pieni lääkepakki, jossa on muun muassa hengenahdistusta lievittäviä lääkkeitä ja ensiapulääkkeitä.

Jos lääkkeesi ovat ruumassa ja olosi heikkenee, kerro voinnistasi lentoemännälle.

Hän voi kertoa voinnistasi kapteenille, joka puolestaan voi kuuluttaa matkustamosta muita, joilla saattaa hyvinkin olla tarvitsemaasi lääkettä.

Poden kivuliasta polven nivelrikkoa, ja tuntikausien lomalennot ovat usein tuskaa. Kuinka voisin lievittää oloani yläilmoissa?

Lääkitse kipua valmiiksi jo maassa särky- tai tulehduskipulääkkein, aseta polveen tukiside ja vedä jalkoihisi lentosukat.

Ota tavaksesi nousta lennon aikana käytävälle jaloittelemaan kerran, pari tunnissa, jotta raajojesi laskimoverenkierto elpyy.

Mistä on kyse, kun jalkani turpoavat lennon aikana?

Turpoaminen on jokaisen lentomatkustajan vaiva, ja se johtuu paikallaan istumisesta.

Alaraajojen laskimoiden verenkierto hidastuu, sillä istuminen ahtauttaa isoja laskimoita polvitaipeissa ja nivusissa.

Kun verenkierto ei toimi niin kuin maan kamaralla, alaraajojen kudoksiin kertyy nestettä.

Jos vielä pysyttelet istuallasi tuntikausia, jalat turpoavat herkästi. Nouse siis käytävälle ja liikuskele. Ja kun jonotat koneen vessaan, keinuttele odottaessasi päkiöiltä kantapäille.

Lentosukat ehkäisevät turvotusta ja jonkin verran myös laskimotukosriskiä.

Tukosriski on muita korkeampi raskaana olevilla, perinnöllisesti alttiilla ja heillä, jotka ovat aiemmin sairastaneet laskimotukoksen.

Vaikuttaako lentäminen jollakin tavalla lääkkeitteni imeytymiseen tai tehoon?

Ei vaikuta. Lääke tehoaa ja imeytyy ihan yhtä hyvin kuin jos olisit maanpinnan tasolla.

Lääkitystään joutuvat säätelemään sen sijaan esimerkiksi pistoshoitoiset diabeetikot, jos he matkustavat muille aikavyöhykkeille.

Perusinsuliinin annosteluajoista on hyvä sopia etukäteen oman diabeteshoitajan kanssa.

Insuliinit tarvitsevat määränpäässäkin jääkaappisäilytyksen. Varmista majapaikastasi, että saat siellä lääkkeesi kylmään.

Miksi veden juominen lennon aikana on niin tärkeää?

Siksi, että koneessa menetämme kehostamme hengityksen kautta runsaammin vettä kuin maan pinnalla.

Lentokoneessa kuivumme herkemmin, ja kuivuminen hidastaa entisestään laskimoverenkiertoamme.

Kehon vesipitoisuuden aleneminen saa aikaan väsymystä, ärtymystä, pahoinvointia ja pahimmillaan jopa sekavuutta.

Varaa lentokentältä mukaasi vesipullo tai pyydä vettä lentoemännältä. Hörpi vettä koko lennon ajan, vaikka ei janottaisikaan.

Muistathan, että alkoholi ja lentäminen eivät sovi yhteen. Konjakkinaukusta tai viinilasillisesta ei toki ole haittaa, mutta lennolla ei pidä päästää itseään humaltumaan.
 
Alkoholin juominen lentomatkalla rauhoittavien lääkkeiden tai unilääkkeiden vaikutuksen alaisena on lentoyhtiöiden säännöissä tiukasti kielletty.

Asiantuntijana matkailulääkäri Jukka Riutta Lääkärikeskus Aavan Matkailuklinikalta

 

Vierailija

Sairaana matkalle? Näin lennät ilman huolia

Jos sinulla on e-reseptejä niin ne voi printata Kanta-palvelusta ( www.kanta.fi ) kunhan ensin kirjautuu järjestelmään. Jos itsellä ei ole printteriä niin kaikissa kirjastoissa voi printata pientä maksua vastaan. Olen matkustanut lentäen monen monta kertaa, lääkkeet mukana käsimatkatavaroissa mutta koskaan ei tulli ole kysynyt niistä saati reseptien perään. Kannattaa silti ottaa reseptit mukaan.
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.