Lomalento luvassa, lääkitys linjassa ja kunto kantimissa? Matkailulääkäri vinkkaa, miten lennät terveesti ja turvallisesti.

Voiko sairaana tai toipilaana lähteä lentomatkalle?

Eipä mielellään. Lentomatka on terveellekin keholle usein jonkinmoinen koettelemus, sillä koneen matkustamossa ilmanpaine on säädetty vastaamaan noin 2300 metrin korkeutta merenpinnan tasolta katsottuna.

Olet lentomatkan ajan ikään kuin korkealla vuoristossa ja hengität koneessa ohuempaa ilmaa.
 
Koneen ilmanpaine on omiaan pahentamaan erinäisiä taudinoireita, kuten sydämen ja munuaisten vajaatoimintaa tai ahtauttavien keuhkosairauksien hengenahdistusoireita.

Krooniset sairaudet on siksi syytä hoitaa hyvälle tolalle ennen lentomatkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Karkea nyrkkisääntö sanoo, että ellet esimerkiksi pysty kävelemään 50–100 metriä hengästymättä, et voi lähteä lentomatkalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voinko ottaa lääkkeeni mukaan matkustamoon?

Voit kyllä – ja pitääkin! Varaa koneeseen ainakin reseptilääkkeesi ja muut lääkkeet, joita käytät säännöllisesti.

Lääkkeitä olisi hyvä olla mukana 1–2 viikon ylimääräisiin tarpeisiin, jos kotiinpaluu sattuisi jostakin syystä viivästymään.

Erityisen tärkeää on muistaa pakata käsipakaasiin oireita lievittävä lääkitys.

Astmaa tai muita hengityselinsairauksia potevilla on syytä olla kassissaan avaava inhalaattori, sepelvaltimotautia sairastavilla muun muassa nitrot ja diabeetikoilla insuliinit.

Ota käsimatkatavaroihin myös lääkereseptisi. Lentokenttien ja tullien turvatarkastusta varten voit pyytää lääkäriltä tai apteekista englanniksi kirjoitetun todistuksen, jossa listataan lääkityksesi.

Onko lentokoneessa lääkkeitä, jos omani ovat lastiruumassa ja saan oireita?

Koneessa on pieni lääkepakki, jossa on muun muassa hengenahdistusta lievittäviä lääkkeitä ja ensiapulääkkeitä.

Jos lääkkeesi ovat ruumassa ja olosi heikkenee, kerro voinnistasi lentoemännälle.

Hän voi kertoa voinnistasi kapteenille, joka puolestaan voi kuuluttaa matkustamosta muita, joilla saattaa hyvinkin olla tarvitsemaasi lääkettä.

Poden kivuliasta polven nivelrikkoa, ja tuntikausien lomalennot ovat usein tuskaa. Kuinka voisin lievittää oloani yläilmoissa?

Lääkitse kipua valmiiksi jo maassa särky- tai tulehduskipulääkkein, aseta polveen tukiside ja vedä jalkoihisi lentosukat.

Ota tavaksesi nousta lennon aikana käytävälle jaloittelemaan kerran, pari tunnissa, jotta raajojesi laskimoverenkierto elpyy.

Mistä on kyse, kun jalkani turpoavat lennon aikana?

Turpoaminen on jokaisen lentomatkustajan vaiva, ja se johtuu paikallaan istumisesta.

Alaraajojen laskimoiden verenkierto hidastuu, sillä istuminen ahtauttaa isoja laskimoita polvitaipeissa ja nivusissa.

Kun verenkierto ei toimi niin kuin maan kamaralla, alaraajojen kudoksiin kertyy nestettä.

Jos vielä pysyttelet istuallasi tuntikausia, jalat turpoavat herkästi. Nouse siis käytävälle ja liikuskele. Ja kun jonotat koneen vessaan, keinuttele odottaessasi päkiöiltä kantapäille.

Lentosukat ehkäisevät turvotusta ja jonkin verran myös laskimotukosriskiä.

Tukosriski on muita korkeampi raskaana olevilla, perinnöllisesti alttiilla ja heillä, jotka ovat aiemmin sairastaneet laskimotukoksen.

Vaikuttaako lentäminen jollakin tavalla lääkkeitteni imeytymiseen tai tehoon?

Ei vaikuta. Lääke tehoaa ja imeytyy ihan yhtä hyvin kuin jos olisit maanpinnan tasolla.

Lääkitystään joutuvat säätelemään sen sijaan esimerkiksi pistoshoitoiset diabeetikot, jos he matkustavat muille aikavyöhykkeille.

Perusinsuliinin annosteluajoista on hyvä sopia etukäteen oman diabeteshoitajan kanssa.

Insuliinit tarvitsevat määränpäässäkin jääkaappisäilytyksen. Varmista majapaikastasi, että saat siellä lääkkeesi kylmään.

Miksi veden juominen lennon aikana on niin tärkeää?

Siksi, että koneessa menetämme kehostamme hengityksen kautta runsaammin vettä kuin maan pinnalla.

Lentokoneessa kuivumme herkemmin, ja kuivuminen hidastaa entisestään laskimoverenkiertoamme.

Kehon vesipitoisuuden aleneminen saa aikaan väsymystä, ärtymystä, pahoinvointia ja pahimmillaan jopa sekavuutta.

Varaa lentokentältä mukaasi vesipullo tai pyydä vettä lentoemännältä. Hörpi vettä koko lennon ajan, vaikka ei janottaisikaan.

Muistathan, että alkoholi ja lentäminen eivät sovi yhteen. Konjakkinaukusta tai viinilasillisesta ei toki ole haittaa, mutta lennolla ei pidä päästää itseään humaltumaan.
 
Alkoholin juominen lentomatkalla rauhoittavien lääkkeiden tai unilääkkeiden vaikutuksen alaisena on lentoyhtiöiden säännöissä tiukasti kielletty.

Asiantuntijana matkailulääkäri Jukka Riutta Lääkärikeskus Aavan Matkailuklinikalta

 

Tee kuten artikkelissa neuvotaan, hanki lääkäriltäsi tai apteekista todistus sinulle määrätyistä lääkkeistä niin et joudu tullissa sen suurempiin vaikeuksiin. Minulla on aina mukana lista minulle määrätyistä lääkkeistä.

Jos sinulla on e-reseptejä niin ne voi printata Kanta-palvelusta (www.kanta.fi) kunhan ensin kirjautuu järjestelmään. Jos itsellä ei ole printteriä niin kaikissa kirjastoissa voi printata pientä maksua vastaan.

Olen matkustanut lentäen monen monta kertaa, lääkkeet mukana käsimatkatavaroissa mutta koskaan ei tulli ole kysynyt niistä saati reseptien perään. Kannattaa silti ottaa reseptit mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla