Vuosia sitten minulta leikattiin sappirakko. Sittemmin tehtiin mahan tähystys, jossa todettiin sappinesteen vuoto mahalaukkuun ja refluksitauti. Olen syönyt vuosia Nexiumia, mutta silti minulla on oireita. Voiko sappivuotoa estää? Ei kai siitä seuraa syöpä? Nainen, 68 v.

Älä huoli, syöpäriski on olematon.

Sappileikkauksen läpikäyneet potilaat ovat alttiita sille, että sappineste työntyy mahalaukkuun ja aiheuttaa siellä tulehduksen, gastriitin. Lääketieteellinen termi on sappirefluksi. Sappinestettä voi refuksitaudin takia päästä ruokatorven limakalvolle saakka, jossa se ärsyttää.

Happopumpun salpaajat hoitavat refluksitautia ja gastriitteja. Ne vähentävät hapon määrää mahalaukussa mutta eivät vaikuta sappinesteen refluksiin. Ne eivät myöskään estä sappinestettä aiheuttamasta tulehdusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoitotulos paranee ja oireet lievittyvät paremmin, jos happopumpun salpaajista valitaan kaikkein pitkävaikutteisin, rabepratsoli, ja mukaan liitetään limakalvon suojalääke. Yksi tällainen on Gaviscon. Jälkimmäistä saa ilman reseptiä apteekista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla