Kumpi on diabeetikolle sopivampaa, tavallinen hienosokeri vai hedelmäsokeri? Omaishoitaja

Otapa siitä selvää! Hienosokeri eli sakkaroosi (ruokosokeri) on glukoosin (rypälesokeri) ja fruktoosin (hedelmäsokeri) liitto. Tämä liitto hajoaa suolessa, ja molemmat sokerit imeytyvät vikkelästi verenkiertoon.
Kiitos glukoosin, verensokeri (glukoosi, P-Gluk) nousee nopeasti ja diabetespotilaan sokeritasapaino menee sekaisin. Hedelmäsokeri pullistelee tässä vaiheessa ylpeänä, sillä se ei suoranaisesti nosta verensokeria. Luontaiset hedelmäsokerin lähteet, kuten marjat ja hedelmät, ovatkin diabeetikolle hyvää evästä kalorikurin rajoissa.
Koska fruktoosi on ruokosokeria makeampaa, sitä ei tarvitse lisätä makeutusaineeksi niin paljon, ja silloin kaloreitakin tulee vähemmän. Mutta jos sitä käytetään runsaasti, se ei ehkä olekaan niin viaton. Suurina määrinä fruktoosikin näyttää
rapauttavan insuliiniherkkyyttä, kerryttävän rasvaa keskivartalolle ja muuttavan veren rasvoja kehnommiksi. Se kaikki on valtimoverisuonille pahasta.
Sokerien kamppailu taitaa siis mennä nyhjääväksi pystypainiksi, mutta olisiko sittenkin hedelmäsokeri vähän niskan päällä?

Vierailija

Sokeria diabeetikolle

Lainaus: Tavallinen sokeri on diabeetikolle parempi vaihtoehto, kuin hedelmäsokeri, koska hedelmäsokeri poistuu kehosta hitaammin.:) Risto Laitilan vastaus: http://www.nettiet.fi/kysy/terveys/art2144-Sokeria-diabeetikolle.html Äitini sairastui lähes kolmekymmentä vuotta sitten 2tyypin diabetekseen, silloin suositeltiin hedelmäsokerin käyttöä. Nykyään kai katsotaan, että runsas rasvankäyttö on diabeetikollekin vaarallisempaa kuin vähäinen määrä sokeria silloin tällöin nautittuna. Äitini kuoleman...
Lue kommentti

Moni jätti ottamatta influenssarokotuksen tänä talvena. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila kertoo, miksi rokotuksen ottaminen on tärkeää.

ET:n omalääkäri Risto Laitilan supersuosittu Riston vastaanotolla -videosarja jatkuu taas tänä keväänä. Luvassa on kymmenen uutta, mielenkiintoista jaksoa, joissa keskustellaan ET:n lukijoita askarruttavista terveysasioista. 

Katso video yllä!

Täältä näet kaikki aiemmat videosarjan osat.

Kova rajat harvemmin kaunistavat. Meikin huolellinen häivytys takaa kauniin lopputuloksen. Neljän askeleen meikillä korostat kasvojesi parhaita puolia ja saat raikkaan lopputuloksen.

Elinvoimainen ja virkeä meikki syntyy lisäämällä volyymia ja väriä silmien alueelle sekä valoisuutta iholle.

Tee ensimmäiseksi pohjameikki. Muista: mitä ohuempi meikkivoide, sitä tasaisemmalta iho näyttää. Sen jälkeen voit loihtia kasvoille väriä, hohtoa ja syvyyttä näillä vinkeillä:

1. Punaa poskille

Poskipuna tuo kasvoille eloa ja raikastaa koko ilmeen hetkessä. Voidemaiset poskipunat levittyvät kauniisti myös juonteiselle iholle. Pyörittele poskipunaa huolella!

 1. Voidemainen poskipuna levittyy parhaiten sormin. Taputtele punaa poskiluun korkeimpaan kohtaan ja häivytä taputellen kohti ohimoa ja otsaa. On tärkeää taputella väriä iholle niin kauan, ettei selkeitä rajoja ole esillä.
 2. Jos käytät puuterista poskipunaa, pyöräytä sivellin ensin poskipunapannussa ja sitten kämmenselässä. Sivele poskipunaa niin kevyesti iholle, että sivellin juuri ja juuri koskettaa ihoa. Häivytä, kunnes rajaa ei ole näkyvissä.
 3. Lisää tarvittaessa hiukan väriä poskiluulle ja aivan aavistus sen alapuolelle. Häivytä.

2. Hohtoa kasvoille

Erilaiset hohde- ja korostustuotteet ovat yhä suositumpia. Niillä tuot valoa kasvoillesi ja korostat niiden korkeimpia kohtia – niitä, joihin valo muutenkin osuu ensimmäisenä.

 1. Sipaise hohde- tai korostustuotetta aivan poskipään korkeimpaan kohtaan sekä kulmaluulle.
 2. Levitä nestemäinen korostustuote meikkivoiteen alle vain poskien alueelle. Voit taputella sitä hippusen myös kulmaluulle valmiin meikin päälle.
 3. Puuterimaista korostustuotetta sipaistaan viimeisenä vaiheena aavistus puuterin tai meikkivoiteen päälle. Taputtele mahdollinen liika hohde sormin pois.

3. Kulmat kuntoon

Kulmakarvat kehystävät kasvoja ja tuovat niihin ryhtiä.

 1. Harjaa kulmat luonnollisiksi.
 2. Harvakarvaisiin kulmiin voi piirtää aukkokohtiin kulmakynällä karvamaisia vetoja. Ohuita tai hentoja kulmia voi lisäksi tuuheuttaa kuitukulmavärillä tai puuterimaisella kulmavärillä.
 3. Harjaa aina lopuksi kulmat läpi kulmaharjalla, jotta kynän/värin jälki pehmenee ja rajat häivyttyvät luonnollisemmiksi.

4. Syvyyttä silmiin

Laskeutuneet luomet "kohoavat", kun levität liikkuvalle luomelle vaaleaa sävyä ja häivytät silmäkulman kohdalle luomivakoon tummaa sävyä. 

Kun käytät silmämeikkiin kolmea sävyä, värit sulautuvat toisiinsa ja silmämeikistä tulee kauniin utuinen. 

 1. Pohjusta luomet ensin peiteaineella tai luomenpohjustusaineella. Puuteroi tarvittaessa.
 2. Levitä vaaleaa luomivärisävyä koko liikkuvalle luomelle.
 3. Nappaa sitten siveltimeen hiukan tummempaa sävyä ja häivytä sitä luomivakoon ja aavistuksen verran silmäkulmasta viuhkamaisesti ulospäin. Häivytä väriä niin kauan edestakaisin liikkein ja pyöreästi sivellen, ettei varsinaista rajaa ole näkyvissä.
 4. Ota siveltimeen hiukan vielä tummempaa luomiväriä ja levitä sitä aavistuksen keskemmälle luomivakoon. Häivytä samalla tyylillä rajattomaksi.
 5. Rajaa kynällä vain yläluomi, se nostaa katsetta. Muista taivuttaa ripset ja levitä ripsiväriä.