Kumpi on diabeetikolle sopivampaa, tavallinen hienosokeri vai hedelmäsokeri? Omaishoitaja

Otapa siitä selvää! Hienosokeri eli sakkaroosi (ruokosokeri) on glukoosin (rypälesokeri) ja fruktoosin (hedelmäsokeri) liitto. Tämä liitto hajoaa suolessa, ja molemmat sokerit imeytyvät vikkelästi verenkiertoon.
Kiitos glukoosin, verensokeri (glukoosi, P-Gluk) nousee nopeasti ja diabetespotilaan sokeritasapaino menee sekaisin. Hedelmäsokeri pullistelee tässä vaiheessa ylpeänä, sillä se ei suoranaisesti nosta verensokeria. Luontaiset hedelmäsokerin lähteet, kuten marjat ja hedelmät, ovatkin diabeetikolle hyvää evästä kalorikurin rajoissa.
Koska fruktoosi on ruokosokeria makeampaa, sitä ei tarvitse lisätä makeutusaineeksi niin paljon, ja silloin kaloreitakin tulee vähemmän. Mutta jos sitä käytetään runsaasti, se ei ehkä olekaan niin viaton. Suurina määrinä fruktoosikin näyttää
rapauttavan insuliiniherkkyyttä, kerryttävän rasvaa keskivartalolle ja muuttavan veren rasvoja kehnommiksi. Se kaikki on valtimoverisuonille pahasta.
Sokerien kamppailu taitaa siis mennä nyhjääväksi pystypainiksi, mutta olisiko sittenkin hedelmäsokeri vähän niskan päällä?

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lainaus:

Tavallinen sokeri on diabeetikolle parempi vaihtoehto, kuin hedelmäsokeri, koska hedelmäsokeri poistuu kehosta hitaammin.:)

Risto Laitilan vastaus:
http://www.nettiet.fi/kysy/terveys/art2144-Sokeria-diabeetikolle.html

Äitini sairastui lähes kolmekymmentä vuotta sitten 2tyypin diabetekseen, silloin suositeltiin hedelmäsokerin käyttöä. Nykyään kai katsotaan, että runsas rasvankäyttö on diabeetikollekin vaarallisempaa kuin vähäinen määrä sokeria silloin tällöin nautittuna. Äitini kuoleman jälkeen en ole seurannut tarkasti keskustelua diabeteksen hoidosta.

Tavallinen sokeri on diabeetikolle parempi vaihtoehto, kuin hedelmäsokeri, koska hedelmäsokeri poistuu kehosta hitaammin.:)

Sisältö jatkuu mainoksen alla