60-vuotias mies, 180 cm ja 110 kiloa, tässä kysyy, mitä haittaa siitä on, kun mittauksissa sokeri on aina välillä 8–10. Mitä minun pitäisi syödä, kun diabeetikoille suositellut ruoat eivät lainkaan sovi vatsalle? Masi99

Korkea verensokeri aikuis­iällä on merkki siitä, että se mekanismi, joka ylläpitää veren sokeritasapainoa, on vialla. Suuri syypää on vatsaonteloon kertynyt varastorasva. Tätä on tyypin 2 diabetes.

Korkea verensokeri aiheuttaa vaikkapa väsymystä, mutta ennen kaikkea se on hälytysmerkki, punainen lippu. Se viestittää, että monet elimet ovat vaaravyöhykkeessä. Valtimoverisuonet jäykistyvät ja niihin kertyy härskiintyviä kolesterolifinnejä. Silmänpohjat ja näkö ovat vaarassa.

Munuaiset ovat vaarassa. Lyhyesti: elämä ja sen laatu ovat vaarassa.
Tästä seuraa tosiasia, jonka ääneen sanomista kaihtaa, sillä monet diabetekseen sairastuneet kokevat syyllisyyttä, kun paino ei millään putoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta niin vain on, että jos tuosta varastorasvasta pääsee eroon, paranee.
Se on mahdollista, jos saa oikein hyvän kipinän ja sen jälkeen vaikka ammattilaisten tukemana muuttaa ruokavaliotaan ja elämäntapojaan. Jos nauttii vähemmän kaloreita kuin kuluttaa, varastorasvat alkavat sulaa – väistämättä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta Masi, vaikka et voi syödä ihanteiden mukaan, ei se ole katastrofi. Kalorimäärä ratkaisee. Lopullista päämäärää kohti ponnistaessa tarvi­taan toki sokeritasapainoa parantavia lääkkeitä, statiineja kohentamaan veren kolesterolit luonnonmukaisiksi sekä verenpainelääkkeitä. Ja tietenkin määrätietoista arkiliikuntaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla