Hampaiden harjaaminen aamuin, illoin ei riitä. Moni meistä puhdistaa suunsa nopeasti ja hutiloiden.

Tarkista kellosta, kauanko harjaat hampaitasi. Ihmiset uskovat nimittäin harjaavansa hampaitaan riittävät pari kolme minuuttia, mutta todellisuudessa aika on lyhyempi. Vasta kahdessa minuutissa fluori ehtii sitoutua hampaaseen ja vahvistaa sen kiillettä.

Hampaat harjataan niin, ettei mikään kohta jää puhdistamatta. Ienrajojen ja takimmaisten poskihampaiden puhdistamisessa kannattaa olla erityisen huolellinen, sillä ienrajoihin kertyy herkästi plakkia ja poskihampaita voi olla vaikea puhdistaa.

Suuta ei tarvitse huuhdella vedellä harjauksen aikana eikä sen jälkeen, vaan ylimääräinen hammastahna-sylki -seos vain sylkäistään pois.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tärkeintä on harjata hampaat fluoritahnalla säännöllisesti kaksi kertaa päivässä. Yöllä syljen eritys ja huuhtelevuus vähenevät, joten hampaiden harjaamista illalla ei kannata jättää väliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aamuharjauksen voi tehdä ennen aamiaista, sillä fluori suojaa hampaita happohyökkäyksen vaikutuksilta. Silloin kun ei ole kiirettä, paras vaihtoehto on harjaus puoli tuntia aamupalan jälkeen.

Heti ruoan jälkeen hampaita ei kannata pestä, sillä harjaaminen kuluttaa syömisen vaikutuksesta pehmentynyttä kiillettä. Hampaiden pitää antaa levätä happohyökkäyksen ajan. Suu on kuitenkin syytä huuhtoa tähteistä heti syömisen jälkeen.

Suussasi syntyy happohyökkäys ja hampaiden pinnalta alkaa liueta mineraaleja aina, kun syöt tai juot jotain muuta kuin vettä. Fluori ja sylki korjaavat alkavia vaurioita ja torjuvat lyhytkestoiset harvoin toistuvat happohyökkäykset. Normaalin kahden pesun rytmillä hampaat kestävät jopa kuusi happohyökkäystä päivässä.

Ksylitolipastilli tai -purukumi aterian jälkeen neutraloi suun happoja ja katkaisee happohyökkäyksen. Pastillissa pitäisi olla ksylitolia yli 50 prosenttia.

Hammasvälit kannattaa puhdistaa ennen harjausta, jottabakteeripeitettä ei nouse puhtaille hampaille.

Tehokkaimmin välit puhdistuvat hammaslangalla. Liike on tärkeä. Hammaslanka viedään edestakaisin liikkein hammasväliin, ientaskun pohjaan ja nostetaan bakteeripeite pois ientaskusta.

Lankaa on helpompi käyttää, kun sen sitoo tuplasolmulla ison appelsiinin kokoiseksi lenkiksi. Apuna voi käyttää myös hammaslangan viejää.

Harvemmat hammasvälit voi puhdistaa hammastikulla tai hammasväliharjalla. Kun tikun kastelee ennen käyttöä, siitä tulee sitkeämpi eikä se katkea niin helposti kuin kuiva tikku.

Liike on tärkeä myös harjaamisessa. Tee harjalla pientä edestakaista, nytkyttävää liikettä. Käytä hellävaraista kynäotetta, älä jynssää voimalla.
Kovakourainen harjaaminen laittaa hampaiden kiilteen ja ikenet koville.

Vetäytyneet ikenet paljastavat hammaskaulat, joita kiille ei suojaa. Hampaista voi tulla vihlovat ja herkät kylmälle ja kuumalle. Paikat, kruunut ja implantit voi puhdistaa samoilla välineillä kuin muunkin hampaiston.

Ne, joilla on terve ja puhdas suu, eivät tarvitse suuvettä. Suuvesissä on usein alkoholia, joka kuivattaa suuta ja tappaa suun hyödyllisiä bakteereja.

Bakteereja vähentävä suuvesi sopii käytettäväksi lyhytaikaisesti esimerkiksi hammasleikkauksen jälkeen

Hoida proteesia

Huuhdo suu usein. Harjaa sekä suulaki että ikenet pehmeällä hammasharjalla aamuin illoin.

Puhdista proteesi aamulla ja illalla. Huuhdo se myös ruokailujen jälkeen, jotta alle ei jää limakalvoa hankaavia tähteitä.

Käytä puhdistukseen pehmeää proteesiharjaa. Kova harja naarmuttaa proteesin pintaa.

Puhdistusaineena voi käyttää käsipesuun tarkoitettua astianpesuainetta, nestemäistä saippuaa, proteesitahnaa tai puhdistustabletteja. Tavalliset, karkeat hammastahnat voivat vaurioittaa proteesin pintaa.

Harjaa proteesi vedellä täytetyn astian yläpuolella, ettei proteesi mene rikki, jos se putoaa.

Kun huuhtelet, käytä haaleaa vettä. Kuumassa vedessä proteesi voi vääntyä ja sen muoto voi muuttua.

Oikeat välineet

Sähköhammasharjalla saathampaat tehokkaasti puhtaaksi. Harjaa ei tarvitse painaa, sillä kone tekee työn. Laadussa ja hinnassa on suuria eroja. Uusimmat, teknologisesti kehittyneet harjat ovat yleensä tehokkaimpia. Monet suunhoidon ammattilaiset suosivat sähköhammasharjaa, jossa on pieni, edestakaisin pyörivä harjaspää.

Käsikäyttöinen harja on monelle mieluisampi. Valitse harja, jossa on pehmeät, tuuheat harjakset. Ne ovat hampaille ja ikenille hellävaraisempia. Konstailematon ja edullinen perusharja on usein paras. Muotoiluja ei tarvita.

Hammaslankoja on vahattuja ja vahaamattomia, fluorattuja ja fluoraamattomia, eri vahvuisia ja muotoisia. Valitse lanka hammasvälien mukaan – usein ostamme liian paksua lankaa. Ahtaille väleille hyvä on litteä, vahattu ja rispaantumaton lanka. Punottu pyöreä lanka sopii isoihin hammasväleihin.

Hammastikkuja ja hammasväliharjoja on eri paksuisia. Kolmion mallinen tikku puhdistaa parhaiten hampaiden välipinnat.

Hammastahnat suojaavat reikiintymisen lisäksi hammaskiveltä, värjäytymiltä tai vihlonnalta. Tärkeintä on, että tahna sisältää fluoria eikä ole hankaavaa. Sensitiiviset, vihlontaa vähentävät tahnat eivät hankaa.

Tahnojen erilaiset lisäaineet, etenkin vaahdon aikaansaamiseksi lisätty natriumlauryylisulfaatti, saattavat aiheuttaa ja lisätä aftoja. Kysy apteekista arkaan ja kuivaan suuhun sopivia tahnoja.

Lusikkaa kieleen

Jos suussa on paha maku tai hengitys haisee, kieli kannattaa puhdistaa. Se käy kätevästi lusikalla kaapimalla. Kielen pinnalla näkyvä valkoinen kate on samaa bakteeripeitettä kuin hampaissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla