Viime aikoina tykyttimeni on takonut tiheään nukkuessani. Herätessä olo on ollut hieman rasittunut. Olen hoikka ja liikunnallinen 57-vuotias mies. Sydän todettiin vuosi sitten terveeksi. Pitäisikö minun mennä tutkimuksiin?
– Liikunnallinen mies

Pitäisi. Olet ehkä huomannut Aivo- ja Sydänliiton kampanjan ”Tunne Pulssisi”. Syy kampanjointiin on ennen kaikkea se, että sydämen rytmihäiriöistä eteisvärinä tunnistettaisiin. Tykyttimesi takominen voi olla sitä.

Eteisvärinään, vaikkapa vain koh­tauksina ilmenevään, liittyy aivotukoksen riski, joka voidaan hoitaa verenohennuslääkkein. Sinun kohdallasi verenohennukseen ei tosin lähdettäisi, jos sinulla ei ole yhtäkään tukoksen lisäriskitekijää. Kohonnutta verenpainetta esimerkiksi.

Tilanne muuttuu iän karttuessa. Yli 65 vuoden ikä on jo itsenäinen tukoksen lisäriski ja kallistaa hoidon verenohennuksen suuntaan. Rytmihäiriötäsi voisi tutkia vuorokauden EKG-seurannalla eli Holtertutkimuksella tai kotiin lainattavalla kännykän kokoisella EKG-laitteella eli HeartScanilla. Ne todennäköisesti antaisivat rytmihäiriöllesi nimen ja hoitoarvion perustan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla