Olen syntynyt 1944 ja tottunut jo lapsesta syömään aamupalan, lämpimän aterian iltapäivällä ja iltasella jotain pientä. Syön kun on nälkä ja juon, kun janottaa tai tekee mieli juoda. Olen normaalipainoinen. Tämä taitaa olla vastoin terveysohjeita? Pitäisi kai syödä useita välipaloja ja juoda varmuuden vuoksi, vaikkei kroppa mitään pyytäisikään. Mihin nuo ohjeet oikein perustuvat?Jälkipolvea opastava isoäiti

Isoäiti saa kyllä opastaa jälkipolveaan juuri noin. Kertomuksestasi huokuu tasapaino mielen ja kehon välillä, mikä näkyy normaalina elopainonakin. Hienoa.
Ravitsemusohjeissa on monia vivahteita, mutta punainen lanka on se, että energian saanti ja kulutus ovat tasapainossa. Tavoitteena on juuri tuo minkä olet saavuttanut, normaalipaino.
Toinen lanka on ravinnon terveellisyys. Sydänystävällinen ruokavalio on hyvä lähtökohta. Rasvat ovat silloin pääosin hyvälaatuisia kasviöljyjä ja kalarasvoja omega-3-rasvahappoineen sekä täysjyvätuotteita tärkeine kuituineen. Valkuaisaineita pitää olla sopivasti lihaskunnon ylläpitoon ja tuoreita vihanneksia sekä hedelmiä turvaamassa tärkeiden vitamiinien saannin. Jos kuluttaa vuorokauden aikana syömänsä ja juomansa kalorit kuten sinä teet, niin se on yhtä oikeaoppista kuin mikä muukin tapa. Lopputulema ratkaisee.
Terveellisten välipalojen nauttiminen voi ehkäistä hirmuisen nälän tuomaa ahmimista ja pitää kropan ja mielen vireyden hyvänä, mutta on siinä liikakaloreiden saamisen riski. Älä siis suotta muuta tapojasi. Janokin on tavallisesti hyvä merkki vedenhukasta. Ainoastaan helteellä janontunnetta ei kannata odotella, vaan ylimääräiset pari lasia vettä on hyvä nauttia aterioiden yhteydessä ja välilläkin, jottei vaivihkaa kuivahtaisi.

Vierailija

Syönkö oikein?

Sydän- ja verisuonitaudit eivät ole voitettu tauti Suomessakaan. Päinvastoin: sydän- ja verisuonitaudit sekä diabetes kuormittavat suomalaista sairaalajärjestelmää ylivoimaisesti eniten. Maailman terveysjärjestö WHO on tutkinut, mitkä taudit tappavat eniten ihmisiä maailmassa. Ykkössijan vie suomalaisillekin kovin tuttu sepelvaltimotauti. Suurimmat kuoleman aiheuttajat ovat WHO:n raportin mukaan nämä: 1.Sepelvaltimotauti 2.Aivohalvaus ja muut aivoverenkierron sairaudet 3.Alahengitysteiden...
Lue kommentti

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju